Σε μια άκρως συμβολική ενέργεια προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, ενός νησιού στον Νότιο Ειρηνικό. Αποφάσισε να κινηματογραφήσει την ομιλία που θα έκανε στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ, COP26, για το κλίμα στη Γλασκόβη, βουτηγμένος μέχρι το γόνατο στον ωκεανό, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να δείξει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα του στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Σιμόν Κοφέ θα εκφωνήσει την ομιλία του στην διάσκεψη του ΟΗΕ την Τρίτη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος το οποίο θα τον δείχνει να στέκεται μέσα στο νερό, μπροστά σε ένα αναλόγιο, φορώντας κοστούμι και γραβάτα, σε μια περιοχή λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους, Φουναφούτι.

«Η δήλωση αυτή αντιπαραθέτει στο σκηνικό της COP26 τις πραγματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Τουβαλού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και υπογραμμίζει την τολμηρή δράση που λαμβάνει το Τουβαλού για να αντιμετωπίσει τα πολύ πιεστικά ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας υπό την νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο Κοφέ λίγο πριν από τη μετάδοση του μηνύματός του, σύμφωνα με το Reuters.

Μεγαλώνει η τελευταία γενιά παιδιών;

Το Τουβαλού, το οποίο βρίσκεται περίπου 2.500 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης, αποτελείται από εννέα μικρά νησιά και έχει πληθυσμό περίπου 12.000 άτομα. Ο τουριστικός ιστότοπός της, Timeless Tuvalu, προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να είναι κάτω από το νερό. Οι μαθητές μαθαίνουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία γενιά παιδιών που θα μεγαλώσει στο Τουβαλού», αναφέρει ο ιστότοπος, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα επίπεδα του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού έχουν αυξηθεί δύο έως τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Προβλέπεται ότι θα αυξηθούν μεταξύ 0,5 και 1,1 μέτρων πριν από το τέλος του αιώνα.

Οι ηγέτες των νησιωτικών χωρών έχουν ήδη κάνει έντονες εκκλήσεις στην COP26, με τον πρόεδρο των Μαλδίβων Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Σολί να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα: «Τα νησιά μας τρώγονται σιγά σιγά από τη θάλασσα, ένα προς ένα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα».

Η Μία Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου «είναι μια θανατική καταδίκη για τον λαό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, για τον λαό των Μαλδίβων, για τον λαό της Δομινίκας και των Φίτζι, τον λαό της Κένυας και της Μοζαμβίκης, και ναι, για τον λαό της Σαμόα και των Μπαρμπάντος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης