Το κλίμα είναι ο «απόλυτος συστημικός κίνδυνος» και αποτελεί «τη μεγαλύτερη μοναδική ευκαιρία που έχει δει ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος». Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyd’s, Τζον Νιλ, ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, έδωσε το περίγραμμα τoυ πώς καλείται να λειτουργήσει προοπτικά η ασφαλιστική αγορά.

«Αντιλαμβανόμαστε την Covid ως συστημικό κίνδυνο – το κλίμα είναι ο απόλυτος συστημικός κίνδυνος, επομένως αυτή είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε στις επιχειρήσεις, στις κοινότητες, ακόμη και στις κυβερνήσεις πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», σημείωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις προοπτικές του κλάδου, «ο ασφαλιστικός κλάδος έχει 35 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, επομένως είμαστε μέρος της λύσης, για να βάλουμε στο παιχνίδι τα περιουσιακά μας στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξουμε τη μετάβαση».

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή απειλεί το real estate

Μερικά παραδείγματα

Από τις πλημμύρες και την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τους παγετούς, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν ήδη τον ασφαλιστικό κλάδο με πολλούς τρόπους.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών, εξαιτίας ενός παγετού στη Βρετανία το 2018 οι εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν για αποκατάσταση σωλήνων που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις κοντά στα 263,16 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις μήνες. Την ίδια χρονιά, ο καύσωνας που ακολούθησε οδήγησε σε διεκδικήσεις 64 εκατ. λιρών από 10.000 σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειιο, σύμφωνα με την ένωση.

Καθοριστική η έγκαιρη στροφή των εταιρειών

Εκτός από το άμεσο θέμα των πληρωμών, η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών, διακρίνει κίνδυνο και στην πτώση των περιουσιακών στοιχείων στα οποία επενδύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο ενδεχόμενο μιας άτακτης μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμά ότι οι προκλήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για εταιρείες οι οποίες κάνουν νωρίς στροφή σε πιο βιώσιμες επενδύσεις.

Καθοριστική είναι η ετοιμότητα απέναντι στις προκλήσεις, όπως προκύπτει από έκθεση της Deloitte. Σύμφωνα με αυτή, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ακόμη «κάποιο δρόμο να διανύσουν για να καταλάβουν πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.