
Στο παρά πέντε απέφυγε μια αποσταθεροποιητική στάση πληρωμών για τρίτη φορά τον προηγούμενο μήνα η Evergrande, με αρκετούς κατόχους ομολόγων να είχαν λάβει ληξιπρόθεσμες πληρωμές των κουπονιών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Η Evergrande, η κατασκευαστική εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να προλάβει τις προθεσμίες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχει να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, με τα 19 δισ. από αυτά να αφορούν ομόλογα στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ αρκετοί ομολογιούχοι έχουν λάβει τις πληρωμές τόκων για τις τρεις δόσεις των ομολόγων με συνολικά 148 εκατ. δολάρια ληξιπρόθεσμα τον προηγούμενο μήνα.
Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη, όπως συνέβη με δύο ξεχωριστές πληρωμές κουπονιών στο εξωτερικό, που έπρεπε να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και για τις οποίες οι περίοδοι χάριτος έληξαν στα τέλη του προηγουμένου μήνα.
Διαβάστε επίσης: Καμπανάκι Fed για την κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων
Ενδεχόμενη αποτυχία πληρωμής θα είχε ως αποτέλεσμα την επίσημη αθέτηση πληρωμών από την εταιρεία και θα είχε προκαλέσει προβλέψεις για διαδοχικές στάσεις πληρωμών και σε άλλα ομόλογα (εκπεφρασμένα σε δολάρια) της Evergrande, επιδεινώνοντας μια κρίση χρέους που επικρέμεται πάνω από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, και η οποία έχει ταρακουνήσει τις αγορές παγκοσμίως.
«Η βραχυπρόθεσμη διόρθωση φαίνεται να συμβαίνει, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να λυθεί αυτο το ζήτημα. Είναι νωρίς ακόμη», τόνισε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Αν και η κατασκευαστική εταιρεία κατόρθωσε να αποφύγει ξανά μια στάση πληρωμών, οι ανησυχίες για τον κλάδο των ακινήτων δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, με το τείχος του χρέους να πλησιάζει.
Η Evergrande έχει πληρωμές κουπονιών άνω των 255 εκατ. δολαρίων μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.
Έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους άλλους πιστωτές της στο εσωτερικό και η συρρίκνωση της χρηματοδότησης έχει επισκιάσει εκατοντάδες από τα οικιστικά της projects.
Η εστίαση των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα σε άλλες χρεωμένες κατασκευαστικές οι οποίες έχουν σειρά πληρωμών υποχρεώσεων που έρχονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Kaisa.
Διαβάστε επίσης: Kaisa – Νέο «κανόνι» στην αγορά ακινήτων της Κίνας
Η Kaisa έχει το μεγαλύτερο υπεράκτιο χρέος από κάθε άλλη κινεζική κατασκευαστική μετά την Evergrande, και ζήτησε βοήθεια από τους πιστωτές αυτή την εβδομάδα. Ο όμιλος έχει κουπόνια αξίας 59 εκατ. δολαρίων που λήγουν την Πέμπτη και την Παρασκευή.


Latest News

Νέο σήμα Λαγκάρντ για αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο
«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία μπορεί να γίνει τον Ιούλιο»

Σταματάει να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία η Λιθουανία
Η Λιθουανία επιχειρεί την πλήρη ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Έκλεισε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στη Φινλανδία η Ρωσία
Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια

Moody’s: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας
Στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της χώρας

Ο Mr. Tesla κοιτάζει τον Λευκό Οίκο
Διαθέτει περιουσία 220 δισ. δολαρίων και πολλοί τον θεωρούν υπεράνθρωπο

Eusko, το πρώτο σε κυκλοφορία τοπικό νόμισμα στην ΕΕ
Τα 3 εκατομμύρια χαρτονομίσματα «γιέσκο» που κυκλοφορούν από το 2013 διευκολύνουν τις συναλλαγές, τη γλώσσα αλλά και τον... εθνικισμό των Βάσκων

Με άλλη επωνυμία θα συνεχίσουν τα McDonald's στη Ρωσία
Νέο brand και νέοι εμπορικοί όροι συνεργασίας για όσους θελήσουν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της γρήγορης εστίασης

Κίνα: Κινδυνεύει να «χάσει» την Τσεχία;
«Δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις» του Πεκίνου, λέει η Πράγα

«Κόκκινη κάρτα» Καναδά σε Huawei και ZTE για το 5G
Πρόσχημα για πολιτική χειραγώγηση, απαντούν οι κινεζικές εταιρείες

Κατάρ: Θα αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το 2024
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν