Ο αριθμός των μετοχών ‘Grayscale Bitcoin Trust/ GBTC’ που κατείχαν μεγάλα ιδρύματα μειώθηκε κατά 2,6% το Q3, ενώ ο αριθμός των μετοχών ‘Grayscale Ethereum Trust/ ETHE’ αυξήθηκε 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνολικά, οι θεσμικοί διαχειριστές δήλωσαν $546,8 εκατομμύρια σε GBTC και $74,6 εκατομμύρια σε ETHE. Οι εταιρείες με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον $100 εκατομμυρίων, οφείλουν να υποβάλουν ένα 13F έντυπο, εντός 45 ημερών από το τέλος του τριμήνου, όπου καταγράφουν τα υπάρχοντα στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα με τα αρχεία της SEC, οι θεσμικές συμμετοχές στο Bitcoin έχουν μειωθεί, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση των μεριδίων σε προϊόντα, βασισμένα στο Ethereum. Στην τελευταία παρτίδα καταθέσεων, 10 νέες εταιρείες αποκάλυψαν ότι έχουνν ETHE στα χαρτοφυλάκια τους. Οι δύο μεγαλύτερες ήταν η Tocqueville Asset Management, με 79.398 μετοχές στο ΕΤΗΕ, και η Main Management, με 78.000 μετοχές.

Αρκετές εταιρείες φαίνεται να έχουν ‘εγκαταλείψει’ πλήρως τις μετοχές τους σε GBTC. Η μεγαλύτερη από αυτές, η Outlook Wealth Advisors, πούλησε 60.000 μετοχές GBTC, τις οποίες αντικατέστησε με εξωχρηματιστηριακές μετοχές της εταιρείας εξόρυξης και ανάπτυξης λογισμικού Bitcoin Services (BTSC). Στον αντίποδα, η ARK Invest, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της πρωτοπόρου Cathie Wood, διατηρεί την πιο αισιόδοξη στάση και στα δύο προϊόντα, κατέχοντας το μεγαλύτερο ατομικό μερίδιο σε αυτά. Αναφορικά, οι συμμετοχές της ARK αντιπροσωπεύουν το 82% του συνόλου των μετοχών του GBTC και το 42,6% του συνόλου των μετοχών του ETHE.

Τί είναι το GBTC ?

Το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) είναι ένα επενδυτικό προϊόν, βασισμένο στο ψηφιακό νόμισμα Bitcoin(BTC) και επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν έμμεση έκθεση στην κίνηση των τιμών του Bitcoin.

Ο επενδυτικός στόχος του Καταπιστεύματος είναι τα Μερίδια να αντικατοπτρίζουν την αξία του Bitcoin που κατέχει το Trust, που προσδιορίζεται με αναφορά στην Τιμή του Δείκτη, μείον τα έξοδα και τις λοιπές υποχρεώσεις του Καταπιστεύματος.

Αντίστοιχο προϊόν είναι και το Grayscale Ethereum Trust (ΕΤΗΕ), με μοναδική διαφορά πως είναι βασισμένο στο Ethereum (ETH) και επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν έμμεση έκθεση στην κίνηση των τιμών του ETH.

ETHE VS GBTC

Η απήχηση για έμμεση έκθεση στο Ethereum θα μπορούσε να προέρχεται από τον όλο και αυξανόμενο θεσμικό ενθουσιασμό γύρω από το κόσμο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Το DeFi παρέχει εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain και επιτρέπουν την πραγματοποίηση μίας σειράς χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπως αγοραπωλησίες, δανεισμό, διαπραγμάτευση παραγώγων και ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων. Στις εφαρμογές αυτές (DApps) δεν υπάρχουν μεσάζοντας, όπως τράπεζες και μεσίτες, δηλαδή εκλείπει ο ανθρώπινος παράγοντας για τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών. Στον αντίποδα, ένας ειδικός αλγόριθμος, στον οποίο στηρίζεται το σύστημα αυτό, λαμβάνει τον ρόλο μεσάζοντα, κάνοντας τη διαδικασία πιο αξιόπιστη και γρήγορη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News