Ως αποτέλεσμα των αυστηρών προληπτικών μέτρων και του μειωμένου αριθμού τρένων σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2020, οι σιδηροδρομικές μεταφορές μειώθηκαν σημαντικά στην ΕΕ .

Όπως αναφέρει η Eurostat, οι εμπορευματικές μεταφορές επηρεάστηκαν από αυτούς τους περιορισμούς σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις μεταφορές επιβατών, οι οποίες στο μειώθηκαν σχεδόν στο μισό μεταξύ 2019 και 2020 (-46%) φτάνοντας τα 223 δισεκατομμύρια επιβατοχιλιόμετρα .

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μειώσεις το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (-74% και -54% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019).

Το 2020, οι επιδόσεις των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το 2019 (σε τονοχιλιόμετρα ), με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να είναι το πιο επηρεασμένο (-15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019). Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (+6%).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των επιβατών που μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς το 2020. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-64%), την Ιταλία (-57%) και την Ελλάδα (47,9%).

Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, σε επτά μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% την ίδια περίοδο. Σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώθηκε πτώση μεταξύ 30% και 40%.

Η Εσθονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατέγραψαν τις χαμηλότερες μειώσεις με -29%, -28% και -21%, αντίστοιχα.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές επηρεάστηκαν λιγότερο από την COVID-19. Εκφρασμένα σε τόνους, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία κατέγραψαν αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Ιρλανδία κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη (+30%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (+19%).

Αντίθετα, υψηλή μείωση παρατηρήθηκε στη Λετονία (-42%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-26%), το Λουξεμβούργο (-18%), την Ισπανία (-17%) και τη Ρουμανία (-16%). Σε απόλυτες τιμές, η Γερμανία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, με πτώση 20 εκατομμυρίων τόνων το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ακολούθησε η Λετονία με μείωση 17 εκατομμυρίων τόνων την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας