Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, κατά τι πιο κάτω από το 6%, μπορεί να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της κραταιάς Bundesbank, η οποία επιβεβαιώνει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία τη Ευρώπης

Περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό θα αντικατοπτρίζουν την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και τις πολύ χαμηλές τιμές για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες το 2020.

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας έφτασε ήδη σε υψηλό τριακονταετίας, στο 4,6%, τον Οκτώβριο, ποσοστό το οποίο θεωρούνταν ο προάγγελος μεγαλύτερης ανόδου τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Bundesbank – Απότομη επιβράδυνση της οικονομίας στο τέλος του 2021

Μια ακόμη αύξηση του δείκτη, όπως προβλέπει η Bundesbank, είναι πιθανό να εντείνει την προσοχή της ΕΚΤ που είναι εστιασμένη στη Γερμανία, ο πληθωρισμός της οποίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Bundesbank προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Η παράμετρος που σχετίζεται με τα ταξίδια θα λήξει τον Δεκέμβριο και η επίδραση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο, εκτιμά.

Διαβάστε επίσης: Νέο υψηλό για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο γερμανικός πληθωρισμός «θα μπορούσε να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. «Για τον βασικό δείκτη είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από το 2%».

Η Bundesbank τόνισε επίσης ότι περαιτέρω άνοδος των τιμών της αγοράς στο φυσικό αέριο θα μετακυληθεί στους καταναλωτές από το νέο έτος.

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank συμπίπτουν με τις τελευταίες ημέρες των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών, με την τράπεζα να προειδοποιεί μεταξύ άλλων για επιβάρυνση του πληθωρισμού και από τα αποτελέσματα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή