Το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μηδενικών αέριων εκπομπών, το Yara Birkeland, ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στο φιόρδ του Όσλο, μετά την παράδοσή του στη νορβηγική εταιρεία παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων Yara International τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Μετά την αναχώρηση από το Horten το πρωί της περασμένης Πέμπτης, το σκάφος έφτασε στο Όσλο νωρίς το βράδυ για να το γνωρίσουν οι συνεργάτες της εταιρείας από πρώτο χέρι.

Το Yara Birkeland αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Kongsberg και κατασκευάστηκε από τη Vard με την χρηματοδοτική στήριξη της νορβηγική κυβέρνηση μέσω της Enova, με 15,2 εκατ. δολ.

Το πλοίο θα είναι σε εμπορική λειτουργία από το 2022, μεταφέροντας ορυκτά λιπάσματα μεταξύ Porsgrunn και Brevik. Θα λειτουργεί από το κέντρο παρακολούθησης και λειτουργίας της Massterlys στο Horten, μια κοινή επιχείρηση της Kongsberg και Wilhelmsen.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να παρουσιάσουμε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό και αυτοκινούμενο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Θα μειώσει κατά 1.000 τόνους τις εκπομπές CO2 και θα αντικαταστήσει 40.000 ταξίδια με πετρελαιοκίνητα φορτηγά ετησίως», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, Διευθύνων Σύμβουλος της Yara.

Η επόμενη φάση του προγράμματος προβλέπει μια διετή περίοδος δοκιμών της τεχνολογίας που θα κάνει το πλοίο αυτοκινούμενο και τελικά θα πιστοποιηθεί ως αυτόνομο, πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πράσινης μετάβασης στην πράξη και ελπίζουμε ότι αυτό το πλοίο θα είναι η αρχή ενός νέου τύπου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρίς εκπομπές. Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο με δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα επωφεληθούν από μια λύση υψηλής τεχνολογίας όπως αυτή», πρόσθεσε ο Holsether.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία