Μαύρη Παρασκευή κυριολεκτικά για τις διεθνείς αγορές με τον πανικό που έχει προκαλέσει η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα συγκεχυμένα στοιχεία για την υψηλή μεταδοτικότητα της και την κάλυψη της από τα εμβόλια να έχει προκαλέσει συναγερμό. Το… στραβό κλίμα φάνηκε από νωρίς, από τις ασιατικές αγορές, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου τα futures δείχνουν τους αμερικανικούς δείκτες στο βαθύ… κόκκινο.

Από το αρνητικό αυτό ρεύμα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,36% στις 859,73 μονάδες με τον τζίρο στα 86,6 εκατ. ευρώ και τον όγκο των συναλλαγών στα 38,070 τεμάχια. Ο δείκτης FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 4,31% στις 2.065 μονάδες, ενώ οι απώλειες στις τράπεζες φτάνουν το 6,10%.  Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των μετοχών 112 κινούνται πτωτικά και μόλις δέκα ανοδικά, με δύο να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο Dow οδηγεί την πτώση…

Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones υποχωρούν περίπου 800 μονάδες στις 35.804, τα futures του S&P 500 χάνουν 77 μονάδες στις 4.701 και τα futures του Nasdaq σημειώνουν πτώση 142 μονάδων στις 16.367.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται προσυνεδριακά οι τραπεζικές μετοχές που είναι στους χαμένους της μέρας, όπως οι μετοχές των Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup που υποχωρούν πάνω από 4%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται οι πετρελαϊκές μετοχές με την Chevron να χάνει περίπου 5% και βέβαια ο ευρύτερος ταξιδιωτικός και αεροπορικός κλάδος.

Στον αντίποδα, σε μίνι ράλι επιδίδονται οι μετοχές των εταιρειών των εμβολίων παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη το πόσο καλύπτουν την νέα μετάλλαξη. Ενδεικτικά η Moderna καλπάζει στο +8%, η μετοχή της Pfizer κερδίζει σχεδόν 6% και της BioNTech πάνω από 7%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σημειώνουν ελεύθερη πτώση με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 13 μονάδες βάσης στο 1,511%. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας είχε ανέβει μέχρι το 1,68%. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, που τις προηγούμενες ημέρες είχε ενισχυθεί σημαντικά, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,129.

Σημειωτέον πως το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν χθες κλειστό λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών και σήμερα θα κλείσει λίγες ώρες νωρίτερα, στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Ευρώπη: Βάφτηκε κόκκινος ο πίνακας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με το… αφρικανικό καλημέρα και το κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε με την πάροδο των ωρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα, όλος ο πίνακας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι στο βαθύ… κόκκινο με τις μεγάλες αγορές Λονδίνου, Φρανκφούρτης και Παρισιού να δίνουν το σήμα. Συγκεκριμένα ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,64% ο γερμανικός Dax σημειώνει σημαντική πτώση κατά 2,7%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 μετρά βαριές απώλειες ύψους 3,41%.

Σημειωτέον πως και στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο με τις αποδόσεις σε μεγάλες αγορές αλλά και στην περιφέρεια να δέχονται πιέσεις.

Το γενικό sell off επηρέασε δε, ακόμη και την αγορά των crypto, όπου τα κυριότερα κρυπτονομίσματα καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικά το Bitcoin χάνει 7,95% και το Ether 10,44%.

Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Το ντόμινο που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στις οικονομίες, την παραγωγή, την κατανάλωση, την καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφερε πολύ μεγάλη πίεση και στο πετρέλαιο.

Με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών, το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη πάνω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την προ ημέρων απόφαση των ΗΠΑ και έτερων μεγάλων οικονομιών να απελευθερώσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων να έχει επιφέρει μόλις μικρή διόρθωση στις τιμές. Τελικά η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έφερε το… θαύμα της, με μια γροθιά άνω του 5% στο μαύρο χρυσό.

Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά 5,11% στα 78,02 δολάρια και το αμερικανικό αργό χάνει 5,36% στα 74,19 δολάρια.

Κερδισμένος στον αντίποδα ο χρυσός, ο οποίος ανακτώντας τον ξεχασμένο, εσχάτως, ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο «σκαρφάλωσε» και πάλι πάνω το όριο των 1.800 δολαρίων. Αυτή την ώρα το πλέον πολύτιμο μέταλλο κερδίζει 1,38% στα 1.808 δολάρια την ουγγιά, στέλνοντας «σήμα» για άνοδο και σε έτερα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι (στα 23,66 δολάρια) και η πλατίνα (στα 983 δολάρια).

Περιμένοντας τον ΠΟΥ…

Αυτή την ώρα στη Γενεύη λαμβάνει χώρα έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά σε Μποτσουάνα και Νότιο Αφρική.

Το στέλεχος φαίνεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα και το γεγονός πως περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στη δομή του εγείρει φόβους πως μπορεί να είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια, αν και σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ήδη η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν επισταμένως έρευνες, αλλά θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν την αντίδραση της νέας μετάλλαξης στο εμβόλιο τους.

Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτές πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και αρκετά μέλη της Ε.Ε., διακόπτουν προληπτικά τις πτήσεις από σειρά κρατών της νοτίου Αφρικής. Στο Ισραήλ, όπου τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκαν σε εμβολιασμένους πολίτες, συζητείται ακόμη και η πιθανότητα να κηρυχθεί και πάλι η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές