Οι κεφαλαιαγορές και οι αγορές κρυπτονομισμάτων ακολουθούν την ημερήσια εκπτωτική αύρα του ‘Black Friday’, σημειώνοντας μία πτωτική πορεία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 παρουσιάζουν απώλειες 1,3% και το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει πάνω από 2%, όπως ακριβώς και το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο Βitcoin (BTC).

Το αρνητικό κλίμα έχει διείσδυση εν μέσω ανησυχιών για πιθανή μετάλλαξη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αναφορές, έχει εντοπιστεί μία νέα μετάλλαξη στη Μποτσουάνα, στη Νότια Αφρική και στο Χονγκ Κονγκ, η οποία μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Εάν αυτοί οι φόβοι γίνουν πραγματικότητα, πολλά έθνη μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρουν τους οικονομικά επώδυνους περιορισμούς του lockdown.

Ο Richard Lessells, γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Nature’: «Υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για αυτήν τη μετάλλαξη. Το προφίλ της, μας προκαλεί ανησυχία. Γι’ αυτό οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της και τον αντίκτυπό της στην πανδημία».

Η σημερινή πτώση του Bitcoin, λόγω της αποστροφής του κινδύνου στις παραδοσιακές αγορές, υποδηλώνει ότι το κρυπτονόμισμα δεν έχει λογίζεται ως ασφαλής επένδυση.

Μία μελλοντική προεξόφληση

Εάν υποβληθούν προληπτικά μέτρα όπως lockdown, πιθανή είναι η ύπαρξη προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτός με τη σειρά του, θα ωθήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Το παραπάνω θα επιδράσει θετικά στο Bitcoin, δεδομένου ότι θεωρείται αποθήκη αξίας (store of value). Σύμφωνα με την JPMorgan, το ράλι του Bitcoin τον Οκτώβριο προήλθε κυρίως από την άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την ελκυστικότητα του κρυπτονομίσματος για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Άλλωστε, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ/ CPI) των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε υψηλό τριών δεκαετιών. Μια περαιτέρω άνοδος του ΔΤΚ, μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του πληθωρισμού, σε ένα υγιές επίπεδο με ποσοτική χαλάρωση (stimulus), έναντι της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει αποπληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Το Bitcoin, που είναι ευάλωτο στις αποφάσεις της Fed, στις 10 Νοεμβρίου είχε υποχωρήσει απότομα, καθώς ο ΔΚΤ στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τους φόβους για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 24/11, δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News