Προ των πυλών είναι ο νέος e – ΕΦΚΑ, ο οποίος στο σχεδιασμό του περιλαμβάνει και τους ιδιώτες εκκαθαριστές συντάξεων (δικηγόρους, φοροτεχνικούς και λογιστές).

Η επιλογή αυτή έχει διχάσει κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις τελευταίες να έχουν εξαντλήσει τα όρια των αντιδράσεών τους, προσφεύγοντας ακόμη και στο ανώτατο δικαστήριο (Συμβούλιο της Επικρατείας) εναντίον της εμπλοκής ιδιωτών στην διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης – συζητείται στις 3 Δεκεμβρίου –, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης επιλογής, μιλώντας «εκτός έδρας», δηλαδή στο συνέδριο της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ταμείου (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ).

Ο υπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, παρότι δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και πολλές φορές – στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας – έχει καταφερθεί  εναντίον τους.

«Είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου, υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι και οι δύο επιδιώκουν «έναν καλύτερο ΕΦΚΑ με καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Μάλιστα, ο υπουργός με έμμεσο τρόπο προσπάθησε να απολογηθεί, για όσα έχει πει κατά των υπαλλήλων, λέγοντας απλώς πως «δεν είναι της σχολής της κολακείας απέναντι σε κανέναν».    

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των επιλογών του, όπως είναι και η ανάμειξη  των ιδιωτών εκκαθαριστών στην απονομή συντάξεων, ζήτημα που αποτελεί και το «μεγαλύτερο αγκάθι» στις σχέσεις του, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, βοηθά – εκτός από τους πολίτες που θα λάβουν γρηγορότερα την σύνταξή τους – και τους υπαλλήλους, «καθώς αφαιρεί ένα τμήμα από τον όγκο της εργασίας τους».

Πάντως, το μέλλον του συγκεκριμένου μέτρου θα κριθεί, αφενός από την αποτελεσματικότητα των ιδιωτών εκκαθαριστών στην διαδικασία απονομής σύνταξης και αφετέρου από το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) στο οποίο έχουν προσφύγει τρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις – η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ και η Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής –, αμφισβητώντας την συνταγματικότητά του.

Ο νέος ΕΦΚΑ

Την κατάρτιση νομοσχέδιου με αποκλειστικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του e – ΕΦΚΑ και τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας του ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις», ώστε να καταστεί  «λιγότερο γραφειοκρατικός και περισσότερο σύγχρονος και αποτελεσματικός», επανέλαβε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, θα αφορά αποκλειστικά τον e – ΕΦΚΑ και πρόκειται σύντομα να εισαχθεί προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν πάρει τον δρόμο για την Βουλή. Θα περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα, καθώς και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας  και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.

Ήδη στο μεσοδιάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε στην υιοθέτηση μέτρων, που οδηγούν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ταμείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναφερόμενος σε αυτά, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής:

  1. Ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης πολιτών 1555, διευκολύνει, τόσο τους πολίτες, όσο και τους υπαλλήλους, οργανώνοντας με έναν καλύτερο και διαφορετικό τρόπο, την επικοινωνία με τους πολίτες.
  2. Η μονιμοποίηση των ηλεκτρονικών ραντεβού, συνέβαλε στην βελτίωση της επαφής με τους πολίτες.
  3. Η προμήθεια 3.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, είναι μια πραγματικότητα και θα ακολουθήσουν – σε μερικούς μήνες – και άλλοι 3.000 υπολογιστές.
  4. Η θέσπιση και η χορήγηση bonus,βελτιώνει τις αμοιβές υπαλλήλων που απονέμουν περισσότερες συντάξεις, καθώς όσους συμμετέχουν στο υποστηρικτικό γραφείο του τηλεφωνικού κέντρου.
  5. Η εισαγωγή του μέτρου ανάμειξης πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση συντάξεων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες