Σινιάλο για την επίσπευση του tapering έκανε ο πρόεδρος της FED σε σχόλια που ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ότι η Federal Reserve θα αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια την επόμενη χρονιά, οδηγώντας σε χρηματιστηριακό sell-off. Επιπλέον απέσυρε τη λέξη παροδικός από την περιγραφή του πληθωρισμού. O Πάουελ , αν και υποστήριξε πώς  ακόμα αναμένει να μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός την επόμενη χρονιά, καθώς θα αποκατασταθεί η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, είπε ότι δεν είναι σωστό να περιγράφεται ως «παροδικός» ο πληθωρισμός. «Πιστεύω ότι είναι μια καλή στιγμή να αποσύρουμε τη λέξη και να εξηγήσουμε πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε»

Η κατάθεση του  στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναστάτωσε τις χρηματιστηριακές αγορές, που ήδη βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ , ο οποίος είπε στους Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προβλέπει να είναι λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο επικεφαλής της Fed δέχθηκε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να ενισχυθούν περαιτέρω οι πληθωριστικές πιέσεις και είπε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να απαντήσει με την επιτάχυνση της απόσυρσης των μέτρων που είχε λάβει στις αρχές της πανδημίας για να στηρίξει την οικονομία.

«Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές» είπε.«Επομένως, κατά την άποψή μου, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ολοκληρώσουμε τη μείωση της αγοράς των περιουσιακών μας στοιχείων..ίσως μερικούς μήνες αργότερα.»Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει πως θα συζητηθεί στην επομένη συνδριάση της ειδικής επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής (Federal Open Market Committee), που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου.

H παραλλαγή ΄Ομικρον

Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι η Όμικρον αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας – και εν δυνάμει αυξάνει τους κινδύνους πληθωρισμού -.

«Έχει να κάνει πραγματικά με τη μεταδοτικότητα, έχει να κάνει με την ικανότητα των εμβολίων να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε νέα παραλλαγή, έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της νόσου μόλις μολυνθεί… Οι ειδικοί μου είπαν ότι θα μάθουμε αρκετά για αυτές τις απαντήσεις μέσα σε ένα μήνα περίπου », κατέθεσε ο Πάουελ. «Θα μάθουμε κάτι, ωστόσο, μέσα σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες».

«Τότε και μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση του ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην οικονομία… Προς το παρόν είναι ένας κίνδυνος για τη βασική γραμμή, δεν είναι πραγματικά ενσωματωμένος στις προβλέψεις μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή