Στις προκλήσεις που ελλοχεύουν για την αμερικανική οικονομία μέσα στο 2022 επικεντρώνεται έκθεση της Oxford Economics, που ουσιαστικά «βλέπει» μια συνεχιζόμενη μετριοπαθή ανάκαμψη, η οποία θα σκιάζεται από έναν αυξημένο πληθωρισμό.

Η έκθεση στέκεται στην εντυπωσιακή όσο και ταχύτατη ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά το οικονομικό σοκ που έφερε η πανδημία το 2020. Όμως, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά… «δεν ήρθε η ώρα για να ανοίξουμε τις σαμπάνιες», καθώς η πορεία ανάκαμψης κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο στάδιο της θα είναι σαφώς πιο δύσκολο και γεμάτο εμπόδια.

Ουσιαστικά, η έκθεση εντοπίζει έξι σημεία κλειδιά για την νέα χρονιά:

  • Το πρώτο έχει να κάνει με την ισχυρή ζήτηση, καθώς η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τα σταθερά οικονομικά των νοικοκυριών και η ανάκαμψη της απασχόλησης θα ωθήσουν ανοδικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Όμως, η μετάβαση σε μια ανάπτυξη που θα πυροδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο ελλοχεύει ρίσκα.
  • Η προσφορά σε χέρια εργασίας και κεφάλαια πιέστηκε αρκετά κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπως η ζημιά που προκλήθηκε δεν ήταν δομική. Η ανάκαμψη της παραγωγής, του εμπορίου και του εργατικού δυναμικού θα είναι σημαντικοί παράγοντες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων τη νέα χρονιά.
  • Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο ανώτατο σημείο του στις αρχές του 2022, καθώς η ισχυρή ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά θα συνεχίσουν να πιέζουν τιμές και μισθούς.
  • Η υπομονή της Fed θα δοκιμαστεί σημαντικά με φόντο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Περιμένουμε πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2022, αν και δεν αποκλείεται η πιθανότητα για μια πρόωρη και ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
  • Το περιβάλλον αυτό και οι εξελίξεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής θα κρατήσουν τις αγορές σε ένταση. Περιμένουμε υποχώρηση των μετοχών και αύξηση των ομολόγων.
  • Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πιο θετικό τοπίο για τον ταξιδιωτικό τομέα και τον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη χωρίς μια ισχυρή και βιώσιμη υγειονομική ανάκαμψη. Η ενίσχυση των εμβολιασμών οδήγησε σε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων από το καλοκαίρι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για νίκη απέναντι στην πανδημία.

Τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε έναν πραγματικό κίνδυνο για ένα νέο κύμα κορωνοϊού το χειμώνα. Υπό την έννοια αυτή η εμφάνιση και ταχύτατη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως ο δρόμος προς έναν κόσμο μετά τον κορωνοϊό είναι ακόμη μακρύς και πως υπάρχουν ακόμη καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ