Πρόσκληση στους δικηγόρους της Αθήνας να συστρατευτούν για να ανακτήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος το χαμένο του κύρος, απευθύνει ο διεκδικητής της προεδρίας του ΣΔΑ, κύριος Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Ευρισκόμενος ήδη στον β’ γύρο των εκλογών, ο κ. Ανασταστόπουλος «μονομαχεί» με τον απερχόμενο πρόεδρος, Δ. Βερβεσό στις εκλογές της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου. Σε συνέντευξή στο in.gr. τονίζει ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Και τονίζει: «Αν κάτι μάθαμε οι δικηγόροι, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, είναι ότι οι υφιστάμενες συνδικαλιστικές μας δομές, το αδιαφανές μοντέλο διοίκησης, η μίζερη και φοβική αντιμετώπιση απέναντι στις ταχύτατες και βαθιές αλλαγές σε κοινωνία και οικονομία, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίηση, τη φτωχοποίηση, την απαξίωση».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Αναστασόπουλε, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών στους δικηγορικούς συλλόγους; Τα νέα διοικητικά συμβούλια ποια θέματα καλούνται να επιλύσουν;

Οι δικηγόροι ανά την Ελλάδα δεν καλούνται μέσω των αρχαιρεσιών τους απλά να επιλέξουν το πρόσωπο εκείνο που θα ηγηθεί της συλλογικής τους εκπροσώπησης τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Καλούνται, μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική και μια διετή πανδημική κρίση που δυστυχώς συνεχίζεται, να διαμορφώσουν την έννοια της δικηγορίας για τα επόμενα χρόνια. Αν κάτι μάθαμε οι δικηγόροι, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, είναι ότι οι υφιστάμενες συνδικαλιστικές μας δομές, το αδιαφανές μοντέλο διοίκησης, η μίζερη και φοβική αντιμετώπιση απέναντι στις ταχύτατες και βαθιές αλλαγές σε κοινωνία και οικονομία, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίηση, τη φτωχοποίηση, την απαξίωση. Όλα αυτά πρέπει να τα λύσουν οι διοικήσεις των συλλόγων και πρέπει να τα λύσουν τώρα. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, με πολύ καιρό τα δικαστήρια να είναι κλειστά και τους δικηγόρους να μην μπορούν να επιτελέσουν τη δουλειά τους, αλλά και τη Δικαιοσύνη να μην μπορεί να εφαρμοστεί, πώς εκτιμάται ότι μπορείτε να βγείτε από το τούνελ;

Πράγματι, λόγω όλων αυτών που αναφέρετε βρισκόμαστε σε τούνελ και μάλιστα σε τούνελ εξαιρετικά βαθύ. Για να βγούμε από αυτό έχουμε παρουσιάσει σειρά σαφών, μελετημένων και εφαρμόσιμων προγραμματικών θέσεων. Οικονομικά, η κατοχύρωση των αμοιβών, η διεύρυνση της δικηγορικής πίτας, η καταπολέμηση αθέμιτου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στις νομικές υπηρεσίες, ο εκσυγχρονισμός διαδικασιών, η απλοποίηση του ΕΣΠΑ, θα δώσουν πολύτιμες ανάσες στους συναδέλφους. Θεσμικά, ο Σύλλογός μας θα ανακτήσει κύρος και σοβαρότητα, με καίριες επιστημονικές παρεμβάσεις στη νομοθετική διαδικασία, πάντα πλάι στον πολίτη και απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία, κρατική και ιδιωτική. Παράλληλα, η διαφάνεια στις λειτουργίες του Συλλόγου και το συμπεριληπτικό μοντέλο διοίκησης θα θεραπεύσουν τις παθογένειες του παρελθόντος.

Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας τι αφήνει πίσω του; Θα πρέπει οι δικηγόροι της Αθήνας να είναι ευχαριστημένοι;

Η απερχόμενη διοίκηση, δυστυχώς, είπε πολλά, αλλά έπραξε λίγα. Δίχως να παραγνωρίζουμε τα όσα θετικά έλαβαν χώρα, αποτελεί κοινό τόπο για τους δικηγόρους της Αθήνας πως απέναντι στη λαίλαπα της πανδημίας βρέθηκαν χωρίς προστασία. Παρά την καθολική παράλυση στην οποία περιήλθε ο κλάδος, ο Σύλλογος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι παρεμβάσεις του ήταν πολύ μικρότερες του αναμενομένου και του επιβεβλημένου. Οι συνάδελφοι δοκιμάστηκαν σκληρά και εξακολουθούν να δοκιμάζονται, δεδομένου ότι σήμερα πόρρω απέχουμε από την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης. Οι δικηγόροι της Αθήνας δεν είναι ευχαριστημένοι. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είτε καταψήφισε την απερχόμενη διοίκηση είτε καθολικά από τις εκλογές κατά τον πρώτο γύρο των αρχαιρεσιών.

Ποια είναι η διαφορά της δικής σας πρότασης με τον αντίπαλό σας στο β’ γύρο των εκλογών;

Η διαφορά μας είναι εμφανής καταρχάς σε προγραμματικό επίπεδο. Η πρόταση του καλώς νοούμενου αντιπάλου μου δοκιμάστηκε την τελευταία τετραετία κατά την εφαρμογή της. Είναι ικανοποιημένοι οι συνάδελφοι; Θεωρούν πως πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση; Αντιμετωπίσθηκαν πράγματι τα προβλήματα του κλάδου με γενναιότητα και αποφασιστικότητα; Έγιναν οι αναγκαίες τομές; Εγώ θεωρώ πως σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι «όχι». Πρόθεσή μου είναι να ξεκινήσω από τα αυτονόητα, τα οποία ακόμη και σήμερα αποτελούν ζητούμενο. Το δικηγορικό σώμα στο επίκεντρο, πρώτα και πάνω από όλα ο δικηγόρος. Σε δεύτερο χρόνο στο αναλυτικό πρόγραμμά μας, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας, παρουσιάζονται αναλυτικά όλα όσα προτιθέμεθα να κάνουμε για τα επιμέρους προβλήματά μας.

Κύριε Αναστασόπουλε, γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι δικηγόροι;

Μια διόρθωση αντί εισαγωγής, αν μου επιτρέπετε. Είναι προφανές ότι ουδείς πρέπει να με ψηφίσει και δεν θέλω να γεννάται η αίσθηση ότι ασπάζομαι τέτοιες προσεγγίσεις. Δεν με διακατέχουν μεσσιανικές λογικές. Αντιθέτως, πρεσβεύω ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Καλώ τους δικηγόρους να με στηρίξουν, μόνο εφόσον συνειδητά το επιθυμούν και πιστεύουν πραγματικά σε εμένα και το προγραμματικό πλαίσιό μου. Αν οραματίζονται ο Σύλλογός μας να αποκτήσει ένα νέο ήθος και ένα νέο ύφος, αν επιδιώκουν την ανάταση του δικηγορικού επαγγέλματος, αν αναπολούν το χαμένο μας κύρος, αν κρίνουν πως πρέπει επιτέλους να εισέλθουμε στην ψηφιακή εποχή, τους καλώ να συστρατευθούμε.

Ποια η εκτίμησή σας με βάση τα αποτελέσματα του α’ γύρου; – Επιδιώκετε συμμαχίες;

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών σε 23.500 εγγεγραμμένους συναδέλφους η απερχόμενη διοίκηση έλαβε τη θετική ψήφο μόνο 3.500 δικηγόρων. Οι υπόλοιποι είτε απείχαν είτε στήριξαν άλλους υποψηφίους. Προσωπικά βρέθηκα στη δεύτερη θέση των επιλογών του σώματος, πολύ κοντά στον απερχόμενο Πρόεδρο του ΔΣΑ. Με αυτά τα δεδομένα η εκτίμησή μου είναι ότι η πραγματική αλλαγή στον Σύλλογό μας, στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου, είναι απολύτως εφικτή. Για μια ακόμη φορά απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους μου, χωρίς καμία κομματική ή ιδεολογική διάκριση, και τους καλώ να προτάξουν τη δικηγορική τους ιδιότητα. Να με στηρίξουν, φέρνοντας τον δικηγόρο στο προσκήνιο. Συμμαχίες με μικροπολιτικούς όρους δεν επιδιώκω. Είναι ξένες προς τη μέχρι σήμερα πορεία μου και τη γενικότερη ιδιοσυγκρασία μου. Επιζητώ όμως τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως αυτών που ασπάζονται τις θέσεις μου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus