Απρόσμενη επίθεση κατά του Ίλον Μασκ και των… διαστημικών του φιλοδοξιών επεφύλασσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Τζόζεφ Ασμπάχερ, σε συνέντευξη τους στους «Financial Times». Μάλιστα, ο κύριος Ασμπάχερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες (και όχι μόνο) να σταματήσουν να διευκολύνουν το αφεντικό της Tesla και της SpaceX στην προσπάθεια του να κυριαρχήσει στην ανερχόμενη… οικονομία του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμπάχερ, οι φιλόδοξες κινήσεις του Αμερικανού μεγιστάνα και η έλλειψη συντονισμένης δράσης από την πλευρά των Ευρωπαίων σημαίνουν πως ο κύριος Μασκ έχει βρεθεί σε θέση… «να καθορίζει ο ίδιος τους κανόνες» στον κλάδο.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενδιαφερθούν για το θέμα και να προσφέρουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες ανάλογες ευκαιρίες για να δημιουργηθούν ίσες συνθήκες στην αγορά.

Μάλιστα, ως παράδειγμα, έθεσε την ταχύτατη διεύρυνση της δορυφορικής υπηρεσίας ίντερνετ Starlink, του Μασκ, που όπως υποστήριξε επετεύχθη χάρη και στην στήριξη της Ευρώπης, αλλά με τρόπο που τελικά μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες των ίδιων των ευρωπαϊκών εταιρειών να αναπτυχθούν και να επωφεληθούν των δυνατοτήτων εμπορικής εκμετάλλευσης του διαστήματος.

«Έχουμε ένα άτομο που ελέγχει πάνω από τους μισούς ενεργούς δορυφόρους του κόσμου. Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οπότε de facto, καθορίζει και τους κανόνες. Ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης δεν αντιδρά σε αυτό αρκετά γρήγορα» τόνισε επικριτικά.

Ήδη το Starlink έχει αναπτυχθεί σημαντικά αποκτώντας πρόσβαση σε πάνω από 30.000 δορυφόρους χάρη στην έγκριση των αμερικανικών εποπτικών αρχών, ενώ η Γερμανία υπέβαλε αίτημα στην International Telecommunicatiosn Union για να εγκρίνει πρόσβαση στην πλατφόρμα του Starlink σε περίπου 40.000 δορυφόρους. Για το σκοπό αυτό η SpaceX, η διαστημική εταιρεία του Μασκ, έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει έως 30 δισ. δολάρια για την περαιτέρω διεύρυνση του Starlink.

Κατά τον επικεφαλής της ESA, το Starlink έχει ήδη γιγαντωθεί τόσο πολύ που πλέον είναι δύσκολο για τις εποπτικές αρχές ή τους ανταγωνιστές του να το… παρακολουθήσουν.

Πέρυσι, η Satellite Industry Association υποστήριξε σε έκθεση της πως μέχρι το 2029 θα βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 100.000 εμπορικοί δορυφόροι. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί η δυναμική είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στον κλάδο.

Η Starlink, όπως και η βρετανική OneWeb (που όμως λειτουργεί σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση), έχουν ανακοινώσει πως σκοπεύουν να δημιουργήσουν μέγα δίκτυα δορυφόρων, που θα αποτελούνται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες δορυφόρους, σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, προκειμένου να καλύπτουν υπηρεσίες διαδικτύου. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το λεγόμενο Project Kuiper της Amazon, που μάλιστα στοχεύει στην εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων, στα τέλη του 2022.

Όμως, ειδικά ο Μασκ συγκεντρώνει τα πυρά καθώς μέσα από την SpaceX διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να εκτοξεύει με ταχύτητα τους δορυφόρους του, σε ρυθμό που μπορεί να φτάνει έως και τους 100 δορυφόρους το μήνα. Και προφανώς η αμερικανική κυβέρνηση τον διευκολύνει στην επίτευξη του στόχου αυτού «όχι μόνο για την ανάπτυξη της (αμερικανικής) οικονομίας αλλά και την απόκτηση κυριαρχίας σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους» όπως επεσήμανε ο κ. Ασμπάχερ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως