Στην πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Λευκό Οίκο φαίνεται να ποντάρει η Κίνα στην προσπάθεια της να εμποδίσει την πιθανότητα ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ κατά των χειμερινών ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

Είναι κοινό μυστικό πως με φόντο την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει επί τάπητος την πιθανότητα να δρομολογήσει ένα διπλωματικό μποϊκότάζ κατά των αγώνων, πιέζοντας και συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες να ακολουθήσουν. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως πως οι ΗΠΑ μελετούν σοβαρά μια τέτοια ιδέα.

Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου έχουν αποκαλύψει πως δεκτικές στην αμερικανική πρωτοβουλία έχουν καταρχάς εμφανιστεί η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ειδικά δε, μετά το πολυήμερο θρίλερ που είχε ξεσπάσει, τον περασμένο μήνα, με αφορμή την εξαφάνιση της Κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι. Η υπόθεση επανέφερε στο προσκήνιο τις κατηγορίες για τις πρακτικές καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο, ακόμη και έναντι των αθλητών του.

Βλέποντας τα μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος τις ξένες και δη, αμερικανικές εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την ομαλή πρόσβαση και παρουσία τους στην τεράστια κινεζική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σιε Φενγκ, μέσα από πρόσφατη παρουσία του σε επιχειρηματικό συνέδριο κάλεσε ευθέως τις αμερικανικές εταιρείες και τους CEOs να φροντίσουν να έχουν «θετική συνεισφορά» στη χειμερινή ολυμπιάδα του 2022, στο Πεκίνο. Και ποια θα είναι η συνεισφορά τους; Να πιέσουν την αμερικανική κυβέρνηση να ξεχάσει τα σχέδια περί διπλωματικού μποϊκοτάζ των αγώνων!

«Οποιοδήποτε μποϊκοτάζ της Ολυμπιάδας για πολιτικούς λόγους θα ζημιώσει τα συμφέροντα των αθλητών, θα παραβιάσει τα κοινά ιδεώδη και τις αρχές της διεθνούς κοινότητας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος υπουργός.

Βέβαια, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας έχει ήδη σπεύσει να επισημάνει πως η διεξαγωγή και η επιτυχία των αγώνων δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από την παρουσία ή όχι κάποιων πολιτικών. Όμως, οι αιχμές που άφησε δεν άφησαν αμφιβολία για τον εκνευρισμό του Πεκίνου.

«Οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου αποτελούν μια συνάθροιση οπαδών των χειμερινών σπορ και αθλητών από όλο τον κόσμο και όχι μια σκηνή για πολιτική εκμετάλλευση» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα υποστήριξε πως η κινεζική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσκαλέσει ούτε τον κύριο Μπάιντεν ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης!

Να πάρει θέση στη διαμάχη πιέζεται και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, παρά την εύλογη προσπάθεια της να κρατήσει αποστάσεις. Παρόλ’αυτά ο Ντικ Πάουντ, ένα από τα μακροβιότερα μέλη της σχολίασε, μιλώντας στο CBS, πως τα κράτη που θα συμμετέχουν στους αγώνες θα πρέπει να αντισταθούν σε πιέσεις για διπλωματικό μποϊκότάζ, αν μη τι άλλο για να μην επηρεάσουν τους αθλητές τους.

Για την ώρα η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων της πρεμιέρας των αγώνων, που θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου, δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς κάποιες απουσίες ενδέχεται να «κρυφτούν» και πίσω από την αναζωπύρωση της πανδημίας και της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Όμως, τα πολιτικά μηνύματα πίσω από τη λίστα που θα διαμορφωθεί θα είναι σαφή. Άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να αποδεχτεί την πρόσκληση και να επιβεβαιώσει την παρουσία του στο Πεκίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι