«Η Κίνα παραπαίει, αλλά ο κόσμος δεν νιώθει τις συνέπειες», έγραφε πρόσφατα στους Financial Times o Ρουτσίρ Σάρμα. Λίγο υπερβολική εκτίμηση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, με δεδομένες τις παγκόσμιες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ακρίβεια και τις ελλείψεις, που σε μεγάλο βαθμό προήλθαν από τις συνέπειες που είχε η πανδημία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Παρ’ όλα αυτά, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι διαπιστώσεις του αρθρογράφου και τα στοιχεία που παραθέτει για να τις στηρίξει. Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει πως ενώ στην Κίνα αναλογούσε, τα χρόνια πριν την πανδημία, το ένα τρίτο περίπου της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, το ποσοστό έχει υποχωρήσει σήμερα στο 25%. Επίσης, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 35% του κινεζικού ΑΕΠ πριν το 2010, σήμερα το μερίδιό τους έχει υποχωρήσει στο 20%, εξαιτίας της ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης – κάτι που, όπως τονίζει, φανερώνει τη μικρότερη εξάρτησή της από τον υπόλοιπο κόσμο και τανάπαλιν.
Σύννεφα και έκτακτο πακέτο
Η αλήθεια δε είναι ότι η εικόνα της κινεζικής οικονομίας κάθε άλλο παρά με καθαρό και ξάστερο ουρανό μοιάζει. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η κεντρική τράπεζα, με εντολή του Σι Τζινπίνγκ και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, αποφάσισε να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος – και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας – με περίπου 188 δισ. δολάρια, μέσω της αντίστοιχης μείωσης (κατά 0,5%) των διαθεσίμων που υποχρεούνται να διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε, επίσης, «να προωθήσει την κατασκευή προσιτών κατοικιών, να στηρίξει την εμπορική αγορά ακινήτων και να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις εύλογες ανάγκες των αγοραστών», ανέφερε επίσης σχετική ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
Η ειδική αναφορά στην αγορά ακινήτων δεν είναι τυχαία. Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, άλλωστε, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση real estate της Κίνας, η Evergrande, δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει το ομολογιακό δάνεια των 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων που έληξε χθες. Έτσι, προκάλεσε νέες φήμες περί επικείμενης χρεοκοπίας – αυτή τη φορά, ωστόσο, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για τις διεθνείς αγορές.
Η απειλή της Evergrande
Είναι δεδομένη, άλλωστε, η αποφασιστική παρέμβαση του Πεκίνου και η στήριξη που προσφέρει στις τράπεζες και τις κατασκευαστικές – δεσμευόμενο, ουσιαστικά, ότι ακόμη και εάν η Evergrande φτάσει στη χρεοκοπία, θα πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, που μπορεί να ελεγχθεί. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την άμβλυνση των ανησυχιών για τις συνέπειες της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, είναι από τις βασικές αιτίες για το έντονα θετικό πρόσημο που καταγράφεται σήμερα στα περισσότερα χρηματιστήρια.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, ενδεχόμενη χρεοκοπία του ομίλου των 19 δισ. δολαρίων θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές, μετά την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Κι αυτό, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο «ντόμινο» που μπορεί να προκληθείς τον κλάδο, δεν είναι κάτι που μπορεί να παραγνωριστεί.
Πολύ περισσότερο καθώς έρχεται σε μια περίοδο που συνολικά η οικονομία της χώρας μοιάζει να κατεβάζει ταχύτητα – τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτά που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν και με τις εκτιμήσεις των επενδυτών.
Ο «χρησμός» του ΔΝΤ
«Η Κίνα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, όμως η αναπτυξιακή της δυναμική έχει επιβραδυνθεί αξιοπρόσεκτα. Καθώς η Κίνα αποτελεί μια ζωτικής σημασίας μηχανή για την παγκόσμια ανάπτυξη, η ανάληψη ισχυρών δράσεων για τη στήριξη της υψηλού επιπέδου ανάπτυξης δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει μόνο την Κίνα, αλλά και όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σάρμα δείχνει να επιμένει στην άποψή του – διού πώς καταλήγει το άρθρο του στους FT: «Το να λέμε ότι η Κίνα δεν έχει πια την ίδια σημασία δεν σημαίνει ότι δεν έχει καν σημασία (…) Παρ’ όλα αυτά, ίσως είναι γεγονός πλέον ότι όταν η Κίνα σκοντάφτει, ο κόσμος δεν πέφτει μαζί της».
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους