Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, οι τιμές -κατά τους τελευταίους τρεις μήνες- αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα Halifax.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή ενός ακινήτου διαμορφώθηκε στις 272.992 λίρες (362.000 δολάρια) μετά από άνοδο 3,4% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2006, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Οι τιμές αυξήθηκαν -σε μηνιαίο επίπεδο- κατά 1% μόνο τον Νοέμβριο  (πέμπτη μηνιαία αύξηση) και κατά 8,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Έτσι, η αξία των ακινήτων έχει ανέβει κατά περισσότερες από 20.000 λίρες σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Τα αίτια

Η Halifax απέδωσε την αύξηση στην έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, την ισχυρή αγορά εργασίας και τον έντονο ανταγωνισμό που διατηρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική είναι πιθανώς αργή, δεδομένης της ενισχυμένης πρόσβασης και της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης: Στον πάγο εκατομμύρια παλαιά ακίνητα – Ποιες ανατροπές φέρνει Κοινοτική Οδηγία

«Δεν θα περιμέναμε ότι το τρέχον επίπεδο αύξησης των τιμών των κατοικιών θα διατηρηθεί το επόμενο έτος, δεδομένου ότι ο λόγος τιμών κατοικιών προς εισόδημα είναι ήδη ιστορικά υψηλός και οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών είναι πιθανό να υποστούν μεγαλύτερη πίεση τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Russell Galley, διευθύνων σύμβουλος στο Halifax.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομική κατάσταση, «αν και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με οποιονδήποτε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, δεδομένων των ανεπαρκών δεδομένων σε αυτό το στάδιο, για να μην αναφέρουμε την ανθεκτικότητα που έχει ήδη δείξει η αγορά κατοικίας σε δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

Η Ουαλία παρέμεινε η περιοχή με τις…υψηλότερες επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι τιμές των ακινήτων ξεπέρασαν το όριο των 200.000 λιρών μετά από άνοδο σχεδόν 15% τον περασμένο χρόνο. Οι αξίες στο Λονδίνο αυξήθηκαν μόλις 1,1%, αντανακλώντας τη ζήτηση λόγω πανδημίας για πιο ευρύχωρα σπίτια μακριά από τα κέντρα των πόλεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή