To 2021 ήταν, κατά πολλούς, η χρονιά των κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο λόγω της εκτίναξης της αξίας τους αλλά και επειδή άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ως επένδυση και να υιοθετούνται από τους μεγάλους θεσμικούς. Τώρα όμως, οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά εμφανίζουν την πλειοψηφία των money managers να θεωρεί πως τα crypto είναι υποψήφια για ένα μέγα sell off το 2022.

Πραγματικά, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή σφυγμομέτρηση της Natixis Investment Managers, την οποία παρουσιάζει το Bloomberg, τα ψηφιακά assets είναι πρώτα στη λίστα υποψηφιότητας για «πολύ μεγάλη διόρθωση» μέσα στο 2022, με τα τρία τέταρτα των θεσμικών να εκτιμούν πως δεν είναι μια συνετή επένδυση για τους απλούς επενδυτές.

Βέβαια οι ίδιοι οι θεσμικοί δεν είναι στο σύνολο τους έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το 28% όσων συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτουν επενδύσεις σε crypto και από αυτούς το ένα τρίτο υποστήριξε πως σχεδιάζει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του στον κλάδο, την ερχόμενη χρονιά.

Άλλωστε, παρά τις έντονες έως βίαιες αναταράξεις που παρουσιάζει συχνά ο κλάδος, η τρέχουσα χρονιά αποδείχτηκε ιδιαίτερα κερδοφόρα. Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index που περιλαμβάνει τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα παρουσιάζει εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 200% μόνο για τη φετινή χρονιά.

Πραγματικά, το 2020 έφερε την καταξίωση και εδραίωση των crypto ως επενδυτική επιλογή από fund managers αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε σημείο πλέον που και οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες να έχουν αρχίσει να συζητούν την ανάγκη επόπτευσης τους μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών. Στην σφυγμομέτρηση της Natixis, το 40% δήλωσε πως πλέον τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια νόμιμη επενδυτική επιλογή, όμως παραμένουν και μια επιλογή υψηλού ρίσκου, λόγω των συχνών και έντονων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν.

Το κυριότερο ψηφιακό νόμισμα, το bitcoin υποχώρησε σήμερα έως και στα 48.685 δολάρια πριν καταφέρει και πάλι να σταθεροποιηθεί πάνω από το μαξιλάρι των 50.000 δολαρίων. Σε φάσμα πενταετίας, ωστόσο, τα κέρδη του ξεπερνούν το 5.000%.

Σημειωτέον πως στη σφυγμομέτρηση της Natixis συμμετείχαν πάνω από 500 θεσμικοί επενδυτές από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών τραπεζών, εθνικών κρατικών fund και συνταξιοδοτικών fund.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News