Η τιμή του Bitcoin και του Ethereum υποχώρησε άνω του 5% μέσα σε 24 ώρες, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε σχεδόν κατά 6%. Στο ίδιο μοτίβο βρέθηκαν και οι παραδοσιακές κεφαλαιαγορές, με τις τιμές των μετοχών να κινούνται καθοδικά. Αν και ο βιομηχανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones 30 έκλεισε αμετάβλητος, οι S&P 500 και Nasdaq 100 έκλεισαν με ζημίες 0,72% και 1,71% αντίστοιχα.

Η προαναφερθείσα πτώση οφείλεται κυρίως στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες ‘Evergrande’ και ‘Kaisa’, οι οποίες δεν αποπλήρωσαν τις προγραμματισμένες τοκοχρεολυτικές δόσεις των ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι αγορές αποτυπώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα. Η Kaisa απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς ομόλογο 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο όμιλος Evergrande έχασε την τελική προθεσμία πληρωμής τόκων, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δεδομένης της αλληλεπικάλυψης της παγκόσμιας οικονομίας, η κατάσταση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας οικονομικής κρίσης.

Η πορεία των αγορών

Είναι πλέον γεγονός πως το Bitcoin διανύει με δυσκολία τον μήνα του Δεκέμβριου. Αν και το κορυφαίο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ξεκίνησε τον μήνα πάνω από τα 57.000 δολάρια, τώρα εντοπίζεται κάτω από τα 48.000. Σε αντίστοιχη τάση ευρίσκονται σχεδόν όλα τα νομίσματα: 1η του μηνός, το Ether (ΕΤΗ) έχει μία σημαντική επιτυχία ξεπερνώντας τα 4.700 δολάρια, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε μία μείωση άνω του 10%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 250 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του μήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σημειώθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, όταν η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά 17% μέσα σε λίγες ώρες.

Η τότε βύθιση έχει επέλθει λόγω των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Omicron και για τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο φόβος οδήγησε τους επενδυτές στις αγορές παραγώγων να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, δημιουργώντας μια διαδοχική επίδραση περισσότερων ρευστοποιήσεων, που αυτό με τη σειρά του συνεπέφερε μία μαζική πώληση.

Αν και είχε καταφέρει να ανακάμψει μετά από την τότε πτώση, οι νέες ειδήσεις προσέδωσαν ένα αρνητικό πρόσημο και πάλι στην τιμή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News