Σαρωτικό ήταν το «ναι» των ισπανικών ποδοσφαιρικών συλλόγων στην πολύκροτη συμφωνία μεταξύ της La Liga και του fund CVC Capital Partners, γεγονός που συνιστά τεράστια νίκη της ομοσπονδίας στην κόντρα που έχει ανοίξει με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα νωρίτερα, οι 37 από τους 42 συλλόγους των δύο πρώτων κατηγοριών του ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου υποστήριξαν τη συμφωνία, βάσει της οποίας το αμερικανικό fund βάζει… πόδι στον ισπανικό πρωτάθλημα και αποκτά ένα κομμάτι της πίτας των εσόδων της La Liga για τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά της συμφωνίας ψήφισαν σίγουρα η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικ Μπιλμπάο, ενώ κάποιες ομάδες απείχαν.

Για το 10% περίπου του πρωταθλήματος για τα επόμενα πενήντα χρόνια το επενδυτικό fund θα δρομολογήσει χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, προσφέροντας πολύτιμες οικονομικές ανάσες στους συλλόγους σε ένα διάστημα που τα ταμεία είναι… μείον μετά την πανδημία και ειδικά για τις μικρότερες ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι στην συμφωνία στάθηκαν από την αρχή οι πιο πλούσιες ομάδες.

Υπολογίζεται πως ήδη πριν και από την πανδημία τα οικονομικά του ισπανικού πρωταθλήματος ήταν πεσμένα. Σύμφωνα με την Deloitte, τη σεζόν 2019-2020 τα έσοδα του ισπανικού πρωταθλήματος υποχώρησαν κατά 8% στα 3,1 δισ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα στο βρετανικό πρωτάθλημα ανέρχονταν στα 5,1 δισ. ευρώ.

Η κόντρα μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο, που έχει πάρει και το δρόμο της δικαιοσύνης. Μάλιστα, μόλις πριν λίγες ημέρες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, σε συνεργασία με την Ατλέτικ Μπιλμπάο, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την ψηφοφορία, είχαν καταθέσει αντιπρόταση χρηματοδότησης της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων που οι ίδιες υποστήριζαν ότι ήταν σημαντικά φτηνότερη μακροπρόθεσμα για τους συλλόγους από ότι η πρόταση του CVC. Η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση και τελικά στη σημερινή ψηφοφορία το deal με το αμερικανικό fund επικυρώθηκε πανηγυρικά.

Εμφανώς ικανοποιημένος, ο πρόεδρος της La Liga, Ξαβιέ Τεμπάς επεσήμανε ότι με τη συμφωνία οι ομάδες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις υποδομές τους προς όφελος και των οπαδών και να αναπτύξουν διεθνώς το brand τους, με τρόπο που θα αναβαθμίσει περαιτέρω και το γόητρο του ισπανικού πρωταθλήματος παγκοσμίως.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση «ζεστού» χρήματος από το CVC, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα έρθει γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για να στηρίξει τις ομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι