Τα προβλήματα χρέους στον κινεζικό κολοσσό ανάπτυξης ακινήτων Evergrande έχουν διαχυθεί σε μια ζωτικής σημασίας «αρτηρία» της βιομηχανίας της χώρας – τον κλάδο του χάλυβα – και άρχισαν να χτυπούν και άλλα κρίσιμα μέρη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η εξάπλωση της κρίσης σε διάφορες εταιρείες real estate αποτελεί προειδοποίηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς εάν η κρίση επεκταθεί στον τομέα της χαλυβουργίας, αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, καθώς το τσιμέντο, το γυαλί και οι οικιακές συσκευές είναι προϊόντα ευάλωτα στην πτώση της ζήτησης.

Ήδη, οι τιμές του χάλυβα έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης από κατασκευαστικές δραστηριότητες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της κατανάλωσης του μετάλλου, ενώ οι τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών έχουν επίσης πληγεί.

Οι τιμές των μετοχών μεγάλων κινεζικών εισηγμένων εταιρειών υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης και των χαμηλότερων τιμών των πρώτων υλών.

Η μεγάλη «ευαισθησία» του χάλυβα στις αμπώτιδες και πλημμυρίδες του κατασκευαστικού και μεταποιητικού κλάδου, λειτουργεί ως “καμπανάκι” για την οικονομία της Κίνας, η οποία άρχισε να επιβραδύνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οι εταιρείες χάλυβα είναι επίσης τεράστιοι εργοδότες που υποστηρίζουν μια εξίσου τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού.

Εάν πληγούν οι δραστηριότητες χάλυβα, οι κατασκευαστές ακινήτων θα αποσύρουν τις επενδύσεις τους σε έργα προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους σε έναν τομέα που συμπιέζεται από αυστηρότερους κανόνες δανεισμού, λόγω της υπερχρέωσης που έχει προκληθεί κυρίως από την Evergrande.

«Συνήθως αποθηκεύουμε προϊόντα χάλυβα το χειμώνα σε σχετικά χαμηλότερες τιμές και τα πουλάμε μετά τις διακοπές του νέου έτους, όταν ξαναρχίσει η κατανάλωση. Όμως, καθυστερούμε φέτος», δήλωσε στο Reuters, ο Qi Xiaoliang, έμπορος χάλυβα με έδρα το Πεκίνο.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων για το 2022 και η κατάσταση δεν αναμένεται να αντιστραφεί πλήρως για άλλους έξι έως 12 μήνες», πρόσθεσε.

Απούλητο απόθεμα κατοικιών σε υψηλό πενταετίας

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η αγορά ακινήτων δέχτηκε νέα πλήγματα, καθώς η ανησυχία στον κλάδο κλόνισε το ήδη αδύναμο αγοραστικό κλίμα, με το απούλητο απόθεμα κατοικιών στις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας να φτάνει σε υψηλό πενταετίας τον Νοέμβριο.

Η ζήτηση για κατοικίες αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022, πλήττοντας τους μεταγενέστερους κατασκευαστές οικιακών προϊόντων.

Η παραγωγή τσιμέντου που είναι ένα ακόμα κρίσιμο δομικό υλικό, μειώθηκε περίπου 16% για τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο σε ετήσια βάση και ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μεταξύ 2017 και 2019. Η ζήτηση για χωματουργικούς εκσκαφείς έχει επίσης μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η διεύρυνση της δευτερογενούς επίδρασης της ύφεσης των ακινήτων φάνηκε και αλλού. Στη βιομηχανία συσκευών, για παράδειγμα, όπου η μηνιαία παραγωγή ψυγείων μειώνεται από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση.

Οι παραγωγοί χάλυβα συμπεριλαμβάνονταν στις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις ολόκληρης της κινεζικής οικονομίας τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, με τα 28 μεγάλα εισηγμένα εργοστάσια της Κίνας να έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 106 δισεκατομμύρια γιουάν (16,61 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 174% σε ετήσια βάση και 129% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία του 2019.

Τα κέρδη των μεγάλων εισηγμένων κινεζικών χαλυβουργείων αυξήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Όμως οι εποχές άνθησης στον τομέα του χάλυβα έχουν τελειώσει. Η παράλυση που έπληξε τον γιγάντιο κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας πυροδοτεί μια σπάνια συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι νέες κατασκευές που ξεκινούν ανά επιφάνεια δαπέδου έχουν συρρικνωθεί σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, από τον Ιούλιο – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2015.

Η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων έχει μειώσει τη μηνιαία παραγωγή αργού χάλυβα της Κίνας κατά περισσότερο από 20% από τον Σεπτέμβριο.

Τα futures στον χάλυβα και τα σχετικά εμπορεύματα έχουν καταγράψει αντίστροφη τάση.

Μετά από άνοδο περίπου 90% έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο δείκτης μετοχών χάλυβα CSI έχει βυθιστεί 27%, ενώ οι τιμές των futures για οπλισμό δομικών υλικών και συρμάτινες ράβδους έχουν υποχωρήσει 24% και 31% αντίστοιχα από τα ιστορικά υψηλά τους, με αποτέλεσμα να διαγραφούν σχεδόν όλα τα κέρδη τους φέτος.

«Η κατασκευή ακινήτων είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Κίνας για πάνω από δύο δεκαετίες τώρα», δήλωσε ο Frederic Neumann, Συνεπικεφαλής της Ασιατικής Οικονομικής Έρευνας της HSBC. «Με την οικοδομική δραστηριότητα που είναι πιθανό να παραμείνει σε ύφεση για αρκετό καιρό, η ανάπτυξη αναπόφευκτα θα αλλάξει μια ή δύο ταχύτητες».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως