Στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε με φόντο την παραλλαγή Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες,  ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί λόγω της ταχείας μετάδοσης της Όμικρον».

Τόνισε δε, ότι «είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για νέα μέτρα αν χρειαστεί» ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά για την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα στις συγκεντρώσεις στα σπίτια». Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ πάντως, χτύπησε το δικό του καμπανάκι, σημειώνοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον στο κύμα της Δέλτα».

Από την πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε πως δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, π.χ. στο Λονδίνο. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία αυξημένης ιχνηλάτησης. Πολύ πιθανό να δούμε αυξημένο testing» και πρόσθεσε πως ανάλογα με την εξέλιξη μπορεί να χρειαστούν κάποια νέα μέτρα.

Τι είπε ο Τσιόδρας για τα εμβόλια

Στις τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν «θετικούς» και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Άρα γι’ αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».

Εν συνεχεία ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τα εμβόλια mRNA και τον τρόπο που λειτουργούν, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως «το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA». «Τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρώπινο DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές και βραχύβιο. Το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να  εισχωρήσει στο DNA».

Άρα τα εμβόλια mRNA, πρόσθεσε, απλά μεταφέρουν «οδηγίες» στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεΐνες που χρειάζεται για την ανοσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα