Το κορυφαίο οικονομικό φόρουμ αναβλήθηκε και πάλι. Έχοντας αναγκαστεί να μην πραγματοποιήσουν το ετήσιο ταξίδι τους στη συγκέντρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός φέτος, οι τραπεζίτες είδαν τώρα την προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022 συνάντηση να μεταφέρεται στο καλοκαίρι λόγω της παραλλαγής ‘Ομικρον της Covid-19. Οι Ελβετοί διοργανωτές της εκδήλωσης, όμως, μπορεί να μην στεναχωρούνται και πολύ γι’ αυτό.

Νωρίτερα φέτος, τα στοιχεία δεν φαίνονταν να είναι υπέρ του Νταβός. Μετά την ακύρωση της εκδήλωσης στις αρχές του 2021 λόγω της Covid-19, η κατάρρευση της προσφοράς  σε αλπικά χωριά που δίνουν στην παγκόσμια ελίτ τον χώρο για κουβεντούλα και σκι φάνηκε επίσης να συνοδεύεται και από πτώση στη ζήτηση. Τα διαδικτυακά συνέδρια δεν είχαν ακόμη χάσει εντελώς την αίγλη που του δίνει η καινοτομία τους. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνάντηση για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, οι τραπεζίτες αναρωτιόντουσαν αν θα άξιζε τον κόπο να συρθούν σε άλλη μια συνάντηση δύο μήνες αργότερα.

Αυτή η δυναμική άρχισε να φαίνεται λίγο διαφορετική μετά τη συνάντηση COP για το κλίμα. Στη συγκέντρωση για το κλίμα υπήρχαν περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες από ό,τι συνήθως, αλλά υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι θα δυσκολευόταν να εκτοπίσει το Νταβός. Οι τραπεζίτες που έτρεμαν από το κρύο περιμένοντας να αποκτήσουν πρόσβαση στη «Μπλε Ζώνη» των διαπραγματευτών του COP26 αναρωτιόνταν ανοικτά γιατί η εκδήλωση ήταν τόσο άσχημα οργανωμένη και ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν να κάνουν σκι. Το Νταβός είναι πολυτελέστερη διοργάνωση από τη συνάντηση για το κλίμα. Εκεί οι επιχειρηματικοί παράγοντες του πλανήτη μπορούν να συγχρωτιστούν εύκολα και δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως δεχτούν διαμαρτυρίες και προσβολές από πράσινους ακτιβιστές όπως η Extinction Rebellion (Εξέγερση κατά του Αφανισμού).

Ωστόσο, το COP26 ήταν ζωντανό παράδειγμα μιας τεράστιας παγκόσμιας συγκέντρωσης που κατάφερε να αποφύγει την μετατροπή της σε εκδήλωση υπέρ-διασποράς της Covid-19, λόγω αυστηρών τεστ παράπλευρης μόλυνσης από τους συμμετέχοντες. Και η νέα τάση για υβριδική εργασία σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο τίμημα για συναντήσεις εκ του σύνεγγυς. Ως εκ τούτου, προτού η παραλλαγή Όμικρον της Covid αλλάξει τους κανόνες, οι τραπεζίτες ήταν πρόθυμοι να επιστρέψουν στις Άλπεις.

Ένα καλοκαιρινό, και όχι χειμωνιάτικο, Νταβός μπορεί να μην είναι του γούστου όλων. Αλλά ακόμη και χωρίς σκι, η ζήτηση για τη διοργάνωση του 2022 είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή. Μπορεί ακόμη και να ωφεληθεί από την αναβολή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News