Για παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον αυξημένο πληθωρισμό που ίσως να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας, μίλησε σε συνέντευξη του ο διευθύνων σύμβουλος του μέγα κρατικού επενδυτικού fund της Νορβηγίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής του Norges Bank Investment Management, Νικολάι Τάνγκεν, προειδοποίησε πως, μετά από ένα ικανοποιητικό μέσο όρο ετήσιας απόδοσης ύψους 6% τα τελευταία 25 χρόνια, το fund ετοιμάζεται πλέον «για μια δεκαετία χαμηλότερων αποδόσεων». Μάλιστα, δεν απέκλεισε ακόμη και την πιθανότητα οι αποδόσεις να είναι αρνητικές. «Πρέπει απλώς να το αποδεχτούμε. Το μέλλον θα είναι λιγότερο ελκυστικό για εμάς από το παρελθόν».

Θυμίζουμε πως το κρατικό fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται επενδύσεις συνολικής αξίας 1,4 τρισ. δολάριων, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο με περίπου 9.000 μετοχές σε διάφορους κλάδους. Αν και ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κριτικής που έχει δεχτεί, έχει αποχωρήσει από ρυπογόνους κλάδους και εταιρείες με αμφιλεγόμενο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Κατά τον κ. Τάνγκεν, λοιπόν, πιθανότατα το κυριότερο πρόβλημα πρόκειται να είναι ο υψηλός πληθωρισμός, κάνοντας δε, την πρόβλεψη πως οι επίμονα υψηλές τιμές «θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από ότι υπολογίζεται σήμερα».

«Βλέπω πληθωρισμό παντού: στους ναύλους, στις τιμές των μετάλλων και των τροφίμων, στο κόστος κατασκευής και σταδιακά στους μισθούς» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το fund, ως μακροπρόθεσμος επενδυτής δεν έχει πολλές επιλογές. «Δεν έχουμε πουθενά να κρυφτούμε από τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή