Η Apple χρειάστηκε 42 χρόνια για να γίνει η εταιρεία του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, το γεγονός ότι κατάφερε να μεταβεί στο τελευταίο σκαλοπάτι μόλις 16 μήνες από το προηγούμενο επίτευγμά της – ήταν Αύγουστος του 2020 όταν έφτασε σε αξία τα 2 δισ. δολάρια – υποδηλώνει ότι το «φαγωμένο μήλο» μπορεί σύντομα να σπάσει και νέο ρεκόρ.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Apple κατάφερε την τελευταία της επίδοση σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας χωρίς να έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα κάποια σημαντική καινοτομία στα hardware προϊόντα της.

Η τελευταία σειρά συσκευών iPhone 13 έρχεται μεν με συνδεσιμότητα 5G αλλά χωρίς σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο οθόνης. Παρόλα αυτά η εταιρεία κατόρθωσε να έχει αύξηση πωλήσεων 39% στις συσκευές iPhone κατά το τελευταίο τρίμηνο εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των χρηστών να αντικαταστήσουν παλαιότερες συσκευές και παρά τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

Όπως αναφέρει η εταιρεία μετρήσεων Counterpoint Research, η Apple έχει έρθει «αντιμέτωπη» με ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ειδικά στην τελευταία, η Apple ξεπέρασε την κινεζική Vivo και πάτησε κορυφή στις προτιμήσεις των Κινέζων για πρώτη φορά από το 2015.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και το επιχειρηματικό του μίγμα. Το 2018, οι «άλλες κατηγορίες» προϊόντων – δηλαδή AirPods και Apple Watch – είχαν πωλήσεις ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 6,5% των συνολικών πωλήσεων. Το τελευταίο έτος η κατηγορία των Wearables έχει υπερδιπλασιαστεί και πλέον αντιπροσωπεύει το 10,5% των συνολικών πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης: Το ιστορικό όριο των 3 τρισ. δολαρίων ξεπέρασε σε αξία η Apple

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς η εισαγωγή στα μοντέλα υπολογιστών της Apple δικής της σχεδίασης επεξεργαστές που προσφέρουν καλύτερη διαχείριση ενέργειας (άρα αυξημένη αυτονομία μπαταρίας) και καλύτερες επιδόσεις. Αυτό την αποδεσμεύει από τους επεξεργαστές της Intel ενώ δίνει και στους καταναλωτές μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση.

Διαβάστε επίσης: Ανανέωση του MacBook Pro με νέους επεξεργαστές

Σύμφωνα με τους Financial Times αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι οι απεριόριστες δυνατότητες της Apple να φέρνει έσοδα στα ταμεία. Οι ταμειακές ροές της εταιρείας κατά το περασμένο οικονομικό έτος ήταν κοντά στο αστρονομικό ποσό των 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Μάσκα mixed reality από την Apple

Αυτό που μπορεί να απειλήσει την Apple στην προσπάθειά της να πραγματοποιήσει το επόμενο άλμα στο επόμενο τρισεκατομμύριο είναι οι ρυθμιστικές αρχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για θέματα αγορών και ανταγωνισμού (Competition and Markets Authority) που θεωρεί ότι οι χρήστες του διαδικτύου «χάνουν» λόγω του δίπολου που έχουν δημιουργήσει η Apple και η Google στις φορητές συσκευές και όχι μόνο. Στις ΗΠΑ ήδη η εταιρεία έχει μειώσει τις χρεώσεις των εφαρμογών που διατίθενται στο App Store ενώ στην αγορά της Κίνας έχει επιλέξει έναν «αυτοπεριορισμό» ώστε να μην έρχεται αντιμέτωπη με τις εκεί ρυθμιστικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση μία νέα γενιά προϊόντων θα βοηθούσε στο να δοθεί μία σημαντική ώθηση. Το Forbes αποκάλυψε μία νέα ευρεσιτεχνία της εταιρείας που θα της επιτρέπει οι συσκευές να φορτίζουν μεταξύ τους μέσω της οθόνης. Η ενσωμάτωση ενός τέτοιου χαρακτηριστικού θα ήταν μια σημαντική καινοτομία. Φέτος, η Apple αναμένεται να λανσάρει την πρώτη της μάσκα εικονικής/ επαυξημένης πραγματικότητας, ένα προϊόν που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.

Στην εποχή του metaverse ίσως να βρίσκεται και το ορόσημο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την Apple…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή