Δύο πετυχημένα κι έμπειρα στελέχη του χώρου των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης εγκαταλείπουν τις υψηλές θέσεις τους στο χώρο για να δημιουργήσουν νέα εταιρεία του κλάδου, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει καλύτερες ειδήσεις σε μια εποχή που αυτές διαστρεβλώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως λένε οι ίδιοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Bloomberg Media, Τζάστιν Σμιθ, εγκαταλείπει τη θέση του με άμεση ισχύ για να δημιουργήσει τη νέα αυτή φιλόδοξη μιντιακή εταιρεία και στο εγχείρημά του αυτό παίρνει μαζί τον Μπεν Σμιθ των Τάιμς της Νέας Υόρκης ο οποίος έχει μακρόχρονη εμπειρία σε επιτελικές θέσεις του κλάδου. Παρά το ίδιο επώνυμο οι δύο δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση. Η είδηση της αποχώρησής τους και τα σχέδια που έχουν για τη νέα μιντιακή εταιρεία -το όνομα της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- έγινε βασικό θέμα σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες και ιστότοπους.

«Ο κλάδος των ειδήσεων αντιμετωπίζει κρίση σε καταναλωτική πίστη και στην λόγω της στρεβλής επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αυξανόμενων επιπέδων πόλωσης και στενής σκέψης», ανέφερε ο Τζάστιν Σμιθ στην Wall Street Journal η οποία ήταν και η πρώτη η οποία μετέδωσε την είδηση. «Το σχέδιό μου είναι να ξεκινήσω μια premium εταιρεία ειδήσεων που θα εξυπηρετεί την αμερόληπτη δημοσιογραφία σε ένα παγκόσμιο κοινό και θα παρέχει μια πλατφόρμα υψηλής ποιότητας για τους καλύτερους δημοσιογράφους στον κόσμο», εξήγησε.

«Υπάρχουν 200 εκατομμύρια άνθρωποι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που διαβάζουν στα αγγλικά, αλλά τους οποίους κανείς δεν τους αντιμετωπίζει πραγματικά σαν (ενιαίο) κοινό», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπεν Σμιθ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που μετέδωσαν την είδηση της αποχώρησης του στελέχους τους.

Όσο ήταν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Μπεν Σμιθ ένιωθε ότι πολλοί αναγνώστες είναι «κατά κάποιο τρόπο αποξενωμένοι από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τώρα οι ειδήσεις, οι οποίοι ίσως νιώθουν ότι (τα ΜΜΕ) τους υποβαθμίζουν ή ότι αυτό που διαβάζουν είναι σαν βρόγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Θέλουν ειδήσεις που «τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό», εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters για το θέμα.

Ο Τζάστιν Σμιθ είναι εκείνος που στρατολόγησε τον Μπεν Σμιθ για να είναι αρχισυντάκτης της νέας εταιρείας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο Μπεν Σμιθ πριν από τη θητεία του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης να έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του BuzzFeed News. Ο Μπεν Σμιθ εντάχθηκε στο δυναμικό των Τάιμς της Νέας Υόρκης το 2020, όπου και πέτυχε να κάνει την εβδομαδιαία στήλη του ως σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Ο 52χρονος Τζάστιν Σμιθ ξεκίνησε να συζητά την ιδέα ενός νέου εγχειρήματος στο χώρο των μέσων ενημέρωσης πριν από μήνες με τον Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, τον επίτιμο πρόεδρο στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Atlantic και πρώην αφεντικό του Σμιθ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπράντλεϊ. Ο Τζάστιν Σμιθ εξετάζει πολλούς τρόπους για να δημιουργήσει έσοδα στη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ψηφιακών συνδρομών ανέφερε ο Μπράντλεϊ στη WSJ.

Το εγχείρημα, το οποίο έχει την κωδική ονομασία «Project Coda», αναμένεται να περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως ψηφιακές εκδόσεις, ενημερωτικά δελτία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, podcast και ψηφιακό βίντεο, αποκάλυψε επίσης ο Μπράντλεϊ. Προσέθεσε επίσης ότι ο Τζάστιν Σμιθ σχεδιάζει να συγκεντρώσει σημαντική χρηματοδότηση για το εγχείρημα και ότι ο ίδιος ο Μπράντλεϊ πιθανότατα θα επενδύσει εάν του ζητηθεί, ανέφερε επίσης η αμερικανική εφημερίδα.

Από το 2013 που πήγε στο Bloomberg Media ο Τζάστιν Σμιθ, το μέσο αναπτύχθηκε σημαντικά με πρωτοβουλίες όπως το New Economy Forum και το δίκτυο ροής βίντεο Quick Take. Το Bloomberg Media άρχισε επίσης να πουλά ψηφιακές συνδρομές στο Bloomberg News και επένδυσε σημαντικά σε τομείς κάλυψης όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική.

Ο Τζάστιν Σμιθ εντάχθηκε στο Bloomberg από την Atlantic Media όπου οδήγησε το περιοδικό Atlantic σε κερδοφορία, το έκανε να στραφεί περισσότερο προς την ψηφιακή του έκδοση και ξεκίνησε τον ιστότοπο Quartz για επιχειρήσεις. Πριν ενταχθεί στο Atlantic το 2007, ο Τζάστιν Σμιθ είχε βάλει εμπρός την αμερικανική έκδοση του περιοδικού The Week και ίδρυσε το Breaking Media, που περιλαμβάνει τις ιστοσελίδες Above the Law και Dealbreaker. Πριν πάει στο BuzzFeed News, ο Μπεν Σμιθ εργαζόταν για το Politico στην Ουάσιγκτον, όπου κάλυψε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008. Έχει διατελέσει ρεπόρτερ του New York Observer.

Ο Michael Bloomberg, ο ιδρυτής του ομίλου κολοσσού χρηματοοικονομικών δεδομένων Bloomberg LP, δήλωσε ότι νέος διευθύνων σύμβουλος του Bloomberg Media θα γίνει τώρα ο Σκοτ Χέιβενς, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τη θέση του επικεφαλής στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο της μιντιακής εταιρείας. Ο Τζάστιν Σμιθ θα παραμείνει στο Bloomberg ως σύμβουλος τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στη μετάβαση της νέας ηγεσίας.

Ο Χέιβενς θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής συνδρομών (paywall) της Bloomberg Media, με περισσότερους πλέον από 350.000 συνδρομητές που πληρώνουν περίπου 400 $ ετησίως ο καθένας, σύμφωνα με την WSJ. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τμήμα μέσων ενημέρωσης, η Bloomberg LP είχε έσοδα άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, σύμφωνα με την Burton-Taylor International Consulting, ερευνητική εταιρεία που παρακολουθεί εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών δεδομένων. Μεγάλο μέρος των εσόδων του Bloomberg προέρχεται από την επιχείρηση δεδομένων σε εταιρείες μέσω ειδικών τερματικών (Bloomberg Terminals).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή