Για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει πάνω από τα επίπεδα των 950 μονάδων, τα οποία και είχε απωλέσει κατά την ιστορική πτώση του Δεκεμβρίου του 2014, όταν και άρχισε ένας νέος κύκλος κορύφωσης της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 950,38 μονάδες με κέρδη 1,69%, ήτοι δύο μονάδες υψηλότερα από τις 949,20 μονάδες που είχε βρεθεί στις 24 Ιανουαρίου 2020.

Βέβαια, η επίδοση αυτή, όσο και αν χαροποίησε τους long της Λεωφόρου Αθηνών, δεν παύει να υπολείπεται από τις επιδόσεις σχεδόν όλων των δυτικών αγορών, οι οποίες έχουν σβήσει την πανδημική ζημιά από τα μέσα του 2020, αλλά το 2022 φαίνεται να έχει αρχίσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για το ΧΑ. Διότι, ειδικά το τελευταίο τριήμερο, η άνοδος αυτή έχει συνοδευτεί και με ιδιαιτέρως αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, πάνω από 35% από το μέσο όρο του τζίρου του 2021.

Κρίσιμο διήμερο

Σε πρώτη φάση επομένως πρέπει να κλείσει η εβδομάδα πάνω από αυτά τα επίπεδα και να διαχειριστεί και τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που ευλόγως θα εκδηλωθούν στο εξής. Το επόμενο διήμερο επομένως θα είναι κρίσιμο ώστε να φανεί η ποιότητα των χαρτοφυλακίων – αγοραστών που έχουν εισέλθει και εάν αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος των long πάντως, κυρίως δεδομένης της εικόνας του τραπεζικού κλάδου, που έχει πάρει για τα καλά φόρα, ενώ και βαρύτητα φαίνεται να έχει αποκτήσει η επικείμενη αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους.

Επίσης, στις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα ο τζίρος έβαινε μειούμενος, προμηνύοντας επί της ουσίας ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών εξαντλούνταν. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν ισχύει, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτή η άνοδος ίσως κρατήσει.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Jumbo ξεχώρισε με το άλμα του 4,99%, ενώ Quest, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Titan έκλεισαν με άνοδο άνω του 3%. Θετική η συμβολή των Μυτιληναίου, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Aegean, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνικής, ενώ η Coca Cola “παραφώνησε” με το -0,69% που σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών