
Οι επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ελάχιστα βελτιώθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2020, με όλους τους δείκτες να παραμένουν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι επαγγελματίες του τομέα δε δεν αναμένουν πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2024, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).
Η τουριστική βιομηχανία υπέστη τεράστιο πλήγμα το 2020 εξαιτίας των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 που ανάγκασαν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.
Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού, αν και η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον τον Δεκέμβριο προκάλεσε και πάλι πτώση των κρατήσεων και πλήγμα στην αισιοδοξία της τουριστικής βιομηχανίας.
«Ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει βραδύς και άνισος ανάμεσα στις περιοχές του κόσμου λόγω των διαφορετικών βαθμών των περιορισμών στις μετακινήσεις, των επιπέδων εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση.
Τουρισμός – Είναι έτοιμος για τη «μεγάλη επιστροφή»;
Η περιοχή της νότιας Μεσογείου στην Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική γνώρισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αφίξεις τουριστών το 2020, αλλά παραμένουν στο 54%, 56% και 37% αντίστοιχα των δεικτών του 2019.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των τουριστών στην Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να υποχωρεί το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 79% και 94% αντιστοίχως κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς πολλοί τουριστικοί προορισμοί παραμένουν κλειστοί για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.
Αύξηση τουριστικού ΑΕΠ
Το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Τουριστικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 19% το 2021 σε σχέση με το 2020 στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς κάθε τουρίστας δαπάνησε περισσότερα και διέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό του σε σχέση με το 2020. Ομως, το εισόδημα της τουριστικής βιομηχανίας μόλις ξεπέρασε το ήμισυ των επιπέδων του 2019.
Περί το 64% των επαγγελματιών του τουρισμού που ερωτήθηκαν από τον UNWTO τον Δεκέμβριο δεν περιμένουν πλήρη ανάκαμψη του τομέα πριν από το 2024 ή και αργότερα – αύξηση σε σχέση με το 45% τον Σεπτέμβριο – όταν οι προοπτικές για την ανάκαμψη των ταξιδιών δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί από την Ομικρον.
«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η παραλλαγή Ομικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμού για ορισμένες αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.


Latest News

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
Παρότι η Ουκρανία το έχει ζητήσει επισήμως και δυτικοί ηγέτες το έχουν υποστηρίξει, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Ο Όρμπαν βάζει τέλος στον «βενζινοτουρισμό»
Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών

Ο μεγάλος… τελικός σε γεωπολιτική και οικονομία: ΗΠΑ vs Κίνας
Η νυν και η ανερχόμενη υπερδύναμη αντιμετωπίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρουμπινί: Μην ποντάρετε στην ομαλή προσγείωση
Ποια τα σενάρια πληθωρισμού και πώς μπορεί να κινηθεί η Fed

Γιατί η EasyJet θα ακυρώσει πάνω από 200 πτήσεις
Η easyJet αντιμετωπίζει επίσης και προβλήματα που σχετίζονται με συστήματα τεχνολογίας της πληροφορικής (ΙΤ).

Τι απειλεί το «τουριστικό» καλοκαίρι
Καθυστερήσεις, ακόμη και ακυρώσεις, πτήσεων εμποδίζουν τη μαζική κάθοδο των Βορειοευρωπαίων προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για διακοπές.

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς
Περιφρονώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιδοτεί τη βενζίνη μόνο για Ούγγρους. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ρωσία: Αυτά είναι τα έσοδα που αναμένει φέτος από εξαγωγές υδρογονανθράκων
Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Πώς 1.200 εργάτες στην Ταϊλάνδη απέσπασαν 8,36 εκατ. δολάρια από την Victoria's Secret
Για τον μεγαλύτερο οικονομικό συμβιβασμό μεταξύ μεγάλης, δυτικής φίρμας ενδυμάτων και εργατών στον αναπτυσσόμενο κόσμο κάνουν λόγο διεθνείς οργανώσεις

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»