Περισσότεροι από 930.000 είναι οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για χρέη στο Δημόσιο, τη στιγμή που βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και τελωνεία έσπασαν τον Νοέμβριο του 2021 το φράγμα των 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εάν σε αυτά τα χρέη προστεθούν περίπου 37 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνυπολογιστούν και οι τόκοι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, τότε τα συνολικά χρέη στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, με βασικά όπλο τις ρυθμίσεις χρεών που δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και 72 δόσεις αν πρόκειται για κορωνοχρέη αλλά και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών με δεσμεύσεις και κατασχέσεις λογαριασμών.

Απογοήτευση

Πάντως, μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον ένταξης στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή των 72 έντοκων μηνιαίων δόσεων από περίπου 830.000 φορολογουμένους που ανήκουν στην κατηγορία των πληττομένων και έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους και εισφορές από την 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 περίπου 2,5 δισ. ευρώ είναι ελάχιστο. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών που βλέπει να λήγει η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση μετά και τη δεύτερη παράταση που έδωσε έως τις 26 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής έχουν πατήσει το κουμπί της ένταξης μόλις 50.000 οφειλέτες.

Για τα χρέη στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου και υπάρχουν πιέσεις να δοθεί νέα παράταση και για τους οφειλέτες στις εφορίες και στον ΕΦΚΑ μήπως τελικά και καταφέρουν να ενταχθούν όσο περισσότεροι μπορούν. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι ούτε το 10% δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί ακόμη. Για χρέη προς τον ΕΦΚΑ οι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 15.000.

Αξίζει να τονιστεί ότι στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται στο ΚΕΑΟ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 επειδή η είσπραξή τους είχε «παγώσει» και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Για να ενταχθούν οι εν λόγω οφειλές στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία βεβαίωσης άμεσα.

Οσοι φορολογούμενοι πατήσουν το κουμπί της ένταξης τελευταία στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν την 1η από της 36 ή 72 δόσεις εντός τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 30 ευρώ για χρέη έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για υψηλότερες οφειλές.

Ρεκόρ κατασχέσεων

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη Νοεμβρίου προκύπτει ότι μόνο μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν στους απλήρωτους φόρους 750 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο φόρο εισοδήματος όσο και ΕΝΦΙΑ αλλά και ΦΠΑ και άλλους καταβαλλόμενους φόρους.

Από το σύνολο των 110 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών τα 25 δισ. χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ αμφίβολο είναι εάν τελικά και τα υπόλοιπα θα μπορέσουν να εισπραχθούν κάποια στιγμή αφού λιμνάζουν στα αρχεία της Εφορίας για πάρα πολλά χρόνια.

Το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,13 δισ. ευρώ, με τον συνολικό αριθμό των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία να ανέρχονται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,9 εκατομμύρια φορολογουμένους ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με περισσότερους από 930.000 να τους έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός λογαριασμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax