Εν μέσω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία ολοκληρώνεται σήμερα η 13η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας με τη διαδικασία των – εξ αποστάσεως – διασκέψεων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, η οποία θα κρίνει – εν πολλοίς – την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου εντός των οποίων περιλαμβάνεται το μόνιμο αγκάθι των τελευταίων αξιολογήσεων, δηλαδή η εκκαθάριση και απονομή των εκκρεμών συντάξεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, ενώ οι συσσωρευμένες εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του 2022.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο και τις επαφές με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελική επαφή των εμπειρογνωμόνων με κυβερνητικούς παράγοντες πριν την σύνταξη τι έκθεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της εθνικής οικονομίας από την εποπτεία ενω οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το υπουργείο Εργασίας – το οποίο έχει επιφορτισθεί με το βάρος της επίλυσης του θέματος των εκκρεμών συντάξεων – αυξάνει τους ρυθμούς απονομής τους, θέτοντας ως χρονικό όριο οριστικής επίλυσης του προβλήματος εντός τους επόμενους έξι μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας, τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θέτει επιτακτικά την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας καταγράφουν σχεδόν διπλασιασμό (αύξηση κατά 82%) στο ρυθμό έκδοσης των νέων κύριων συντάξεων από τον e – ΕΦΚΑ κατά το 2021 συγκριτικά με το 2019.

Ο συνολικός αριθμός των απονομών κατά το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000, καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000.

Ωστόσο εκρηκτική είναι η αύξηση και των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021, με πάνω από 210.000 νέες αιτήσεις. Η τελευταία έκθεση του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ κατέγραψε το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021 συνολικά 191.062 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, όταν στο σύνολο του 2020 υποβλήθηκαν 175.705 αιτήσεις.

Μόνο τον Νοέμβριο υποβλήθηκαν 21.629 αιτήσεις, ενώ εφόσον και το Δεκέμβριο υποβληθεί ανάλογος αριθμός αιτήσεων, τότε ο συνολικός αριθμός αιτήσεων για το 2021 (τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί), θα κλείσει με περίπου 210.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων