Τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη και η ακρίβεια που σαρώνει προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν εκρηκτικό μείγμα τόσο για την τσέπη των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Οι παρατάσεις που δίνονται για τις οφειλές και τα περιορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η υγειονομική κρίση δημιουργεί μία επιπλέον ανασφάλεια σε όλους μας.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 6-7% από 1η Μαΐου και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό θα βοηθήσει τους εργαζόμενους που λαμβάνουν σήμερα 663 ευρώ να καλύψουν μέρος έστω της ακρίβειας. Ο νέος κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 705 ευρώ, ενώ εξετάζεται από 1η Ιανουαρίου 2023 να επανέλθει στα 751 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί νωρίτερα καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε μείωση της φορολογίας μετά και το αλαλούμ που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ να απομακρύνεται τόσο προς το παρόν όσο και προς το μέλλον!

Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση και παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τη μορφή μερικώς επιστρεπτέων προκαταβολών έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Νοέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και τελωνεία έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 110 δισ. ευρώ.  Μάλιστα, εάν σε αυτά τα χρέη προστεθούν περίπου 37 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνυπολογιστούν και οι τόκοι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα σε Δ.Ο.Υ και ΕΦΚΑ τότε τα συνολικά χρέη στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες με βασικά όπλο τις ρυθμίσεις χρεών που δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και 72 δόσεις αν πρόκειται για κορωνοχρέη αλλά και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών με δεσμεύσεις και κατασχέσεις λογαριασμών.

Πάντως, μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον ένταξης στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή των 72 έντοκων μηνιαίων δόσεων από περίπου 830.000 φορολογούμενους που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους και εισφορές από την 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 περίπου 2,5 δις. ευρώ είναι ελάχιστο. Το γεγονός αυτό οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει νέα παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι περισσότεροι οφειλέτες μπορούν καθώς μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι απογοητευτική αφού έχουν πατήσει το κουμπί της ένταξης μόλις 50.000 οφειλέτες.

Όσοι φορολογούμενοι πατήσουν το κουμπί της ένταξης τελευταία στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν την 1η από της 36 ή 72 δόσεις εντός τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Εξόφληση του χρέους έως 36 μηνιαίες δόσεις είναι άτοκα, ενώ όσοι επιλέξουν τις 72 δόσεις το επιτόκιο είναι 2,5%. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 30 ευρώ για χρέη έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για υψηλότερες οφειλές.

Βουνό τα χρέη – ρεκόρ κατασχέσεων

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη Νοεμβρίου προκύπτει ότι μόνο μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν στους απλήρωτους φόρους 750 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο φόρο εισοδήματος όσο και ΕΝΦΙΑ αλλά και ΦΠΑ και άλλους καταβαλλόμενους φόρους.

Από το σύνολο των 110 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών τα 25 δισ. χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ αμφίβολο είναι εάν τελικά και τα υπόλοιπα θα μπορέσουν να εισπραχθούν κάποια στιγμή αφού λιμνάζουν στα αρχεία της εφορίας για πάρα πολλά χρόνια.

Το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,13 δισ. ευρώ με τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία να ανέρχονται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενους ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με περισσότερους από 930.000 να τους έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός λογαριασμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion