Προειδοποιήσεις στις διαδικτυακές συζητήσεις (podcast) που μεταδίδονται μέσω της πλατφόρμας της, όταν αυτές αναφέρονται σε θέματα πανδημίας, ετοιμάζεται να προσθέσει η Spotify. Ο διευθύνων σύμβουλος της διάσημης σουηδικής εταιρείας streaming, Ντάνιελ Ελκ, ανακοίνωσε ότι η νέα αυτή ειδοποίηση που θα παρέχεται θα μεταφέρει – όσους χρήστες θέλουν – σε επίσημη ιατρική σελίδα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν διαδικτυακές συνεντεύξεις του Τζο Ρόγκαν, του αμερικανού οικοδεσπότη podcast, με σκεπτικιστές που τάσσονται κατά των εμβολίων. Η πλατφόρμα παρουσίασε ξανά τους υπάρχοντες κανόνες που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό, ώστε να μην μπορούν οι συντελεστές εκπομπών podcast να μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια, πληροφορίες που όπως αναφέρεται θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη σε ανθρώπους.

Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν στις εκπομπές του Τζο Ρόγκαν ήταν ο τραγουδιστής Νιλ Γιανγκ, ο οποίος ως αντίδραση είχε ζητήσει να αφαιρεθεί δικό του περιεχόμενο από το Spotify. Απαντώντας στις αντιρρήσεις του Νιλ Γιανγκ για το podcast του και τον ίδιο, ο Τζο Ρόγκαν παραδέχθηκε ότι η εκπομπή του έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και δεσμεύτηκε να είναι πιο ισορροπημένος και ενημερωμένος για αμφιλεγόμενα θέματα και καλεσμένους.

Διαβάστε επίσης: Ο Νιλ Γιανγκ, το Spotify και τα fake news των εμβολίων

Σε μια 10λεπτη ανάρτηση βίντεο στο Instagram ο Ρόγκαν ζήτησε συγγνώμη από τον τραγουδιστή, αναφερόμενος στην αυξανόμενη αντίδραση εναντίον του και εναντίον της Spotify, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τον Γιανγκ ότι διέδωσαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια Covid-19. «Είναι περίεργη ευθύνη να έχεις τόσο πολλούς θεατές και ακροατές», είπε ο Ρόγκαν. «Δεν είναι κάτι για το οποίο έχω προετοιμαστεί. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ισορροπήσω τα πράγματα», ανέφερε. Είπε επίσης ότι θα έχει περισσότερους καλεσμένους στην εκπομπή που θα παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις, ειδικά αν πριν έχει φιλοξενήσει αμφιλεγόμενους καλεσμένους, όπως είπε. Ευχαρίστησε ακόμη το Spotify για την υποστήριξή του και είπε ότι είναι μεγάλος θαυμαστής του Νιλ Γιανγκ.

Το αφεντικό της Spotify ανακοίνωσε ότι η εταιρεία παρουσίασε ξανά τους λεγόμενους κανόνες συμμετοχής σε αυτή την πλατφόρμα, που αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για δημιουργούς ώστε το περιεχόμενό τους να θεωρείται αποδεκτό. Οπως είπε ο Ντάνιελ Ελκ, οι κανόνες αυτοί έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών και ενημερώνονται τακτικά.

Το περιεχόμενο

Οι κανόνες αναφέρουν ότι οι δημιουργοί θα πρέπει να αποφεύγουν περιεχόμενο που «προωθεί επικίνδυνες ψευδείς ή επικίνδυνες παραπλανητικές ιατρικές πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή να συνιστούν άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία». Μεταξύ άλλων ζητείται να μη μεταδίδεται περιεχόμενο που να περιλαμβάνει την υπόδειξη ότι ο Covid-19 ή άλλες ασθένειες δεν είναι πραγματικές, ούτε την ενθάρρυνση ανθρώπων να μολυνθούν σκόπιμα από τον κορωνοϊό για να αποκτήσουν φερόμενη ανοσία.

Το περιεχόμενο που παραβαίνει τους κανόνες θα μπορούσε να αφαιρεθεί και οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάργηση λογαριασμών παραγωγών podcast, επισημαίνεται επίσης.

Ο Τζο Ρόγκαν έκλεισε στα τέλη του 2020 συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφέρει το δημοφιλές podcast του αποκλειστικά στην πλατφόρμα. Ο ίδιος θεωρείται ότι αποθαρρύνει τον εμβολιασμό στους νέους και ότι παρουσίασε τη χρήση του μη εγκεκριμένου αντιπαρασιτικού φαρμάκου ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία του ιού, όπως αναφέρει το BBC. Αυτό έκανε μουσικούς όπως τον Νιλ Γιανγκ και τον Τζόνι Μίτσελ να απαιτήσουν να αφαιρεθεί η μουσική τους από την πλατφόρμα του Spotify. Ο Γιανγκ αποκάλεσε τον ιστότοπο κέντρο «απειλητικής για τη ζωή παραπληροφόρησης για τον Covid», προκαλώντας επιπλέον αντιδράσεις και την παρέμβαση τελικά του ίδιου του Spotify.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή