Το τελευταίο κομμάτι του παζλ που θα ολοκληρώσει την ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία διεκδικούν να κατασκευάσουν τα τρία σχήματα που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα έξι μεγάλα έργα νέας γενιάς της ΕΡΓΟΣΕ, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Σήμερα, αποσφραγίσθηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ακολουθώντας τη χθεσινή αποκάλυψη των διεκδικητών για το τμήμα από τη Θεσσαλονίκη ως τους Τοξότες. Τα τρία σχήματα είναι σταθερά τα εξής: ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, μήκους 176 χλμ. σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης καθώς και η αναβάθμιση/ανακαίνιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών/στάσεων. Περαιτέρω θα κατασκευαστούν έργα αντιμετώπισης των πλημμυρών λόγω υπερχείλισης του ποταμού Έβρου (όπου συμβαίνει), τεχνικά διευθέτησης ρεμάτων, έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης και αντιπλημμυρικής προστασίας της σιδηροδρομικής γραμμής, οδών κτλ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,08 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αυτό δημοπρατείται με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, όπου μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση, λαμβάνοντας υπόψη των υφιστάμενων μελετών.

Η σιδηροδρομική γραμμή από Αλεξανδρούπολη ως Ορμένιο αποτελεί τμήμα του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου που συνδέει τα λιμάνια Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε σε Μαύρη Θάλασσα και Δούναβη. Το συνολικό σχεδιαζόμενο έργο στοχεύει στην αύξηση ικανότητας σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευματικών φορτίων στην Ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικής διαδρομής, η οποία αποφεύγει τη συμφόρηση στα στενά του Βοσπόρου.

Με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο ελληνικό τμήμα από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, θα βελτιωθούν οι διασυνοριακές συνδέσεις με τη Βουλγαρία στο Ορμένιο και την Τουρκία στο Πύθιο. Σε συνδυασμό με έργα που έχουν δρομολογηθεί ή και ολοκληρωθεί σε γειτονικές χώρες, θα βοηθήσει στην ενίσχυση τόσο της εμπορευματικής όσο και της επιβατικής κίνησης με την εξασφάλιση δυνατότητας μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη και σύνδεση με το Λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και τα λιμάνια στο Δούναβη.

Επίσης, θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής και της δυνατότητας λειτουργίας ως γραμμής προαστιακής εξυπηρέτησης των περιοχών κατά μήκος του Έβρου ποταμού, με κύρια χαρακτηριστικά την βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση αξιοπιστίας του σιδηροδρόμου και κατά συνέπεια την προσέλκυση μεγαλύτερου μεταφορικού έργου, σε σχέση με τα οδικά μέσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές