Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022, η Google προχώρησε σε μία ανάρτηση με την οποία ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους απώλειας των προσωπικών δεδομένων και την σημασία χρήσης συστημάτων ασφαλείας όπως είναι το 2-Step Verification.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της εταιρείας, το 2021 επιταχύνθηκαν οι προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των προσωπικών κωδικών (passwords), ξεκινώντας την αυτόματη εγγραφή των χρηστών στο 2-Step Verification (2SV) – προσφέροντας ένα επιπλέον φίλτρο προστασίας απέναντι στους κυβερνο-εγκληματίες που προσπαθούν να χακάρουν τους λογαριασμούς τους.

Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί επιτυχώς το 2SV από την Google σε περισσότερους από 150 εκ. ανθρώπους ενώ το ίδιο έγινε και για πάνω από 2 εκ. δημιουργούς στο YouTube. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση 50% σε παραβιάσεις λογαριασμών των συγκεκριμένων χρηστών.

Μεγιστοποιώντας την ασφάλεια του Sign-In και την ευκολία χρήσης

Μεγαλύτερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει μικρότερη άνεση και ευκολία στη χρήση. Για το λόγο αυτό η Google επισημαίνει ότι «εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει μια ασφαλή, άψογη εμπειρία στο sign-in», περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση από τα passwords, τα οποία ευθύνονται συχνά για παραβιάσεις δεδομένων και απόπειρες phishing, δεν απομνημονεύονται εύκολα και είναι ταλαιπωρία να πρέπει να τα ανανεώνουμε διαρκώς.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας η εταιρεία ηγήθηκε της δημιουργίας κλειδιών ασφαλείας (Security Keys) – ενός διαφορετικού είδους επαλήθευσης που, το μόνο που ζητά από τον χρήστη είναι να συνδέσει ένα ειδικό βύσμα και να πατήσει ένα κουμπί. Γνωρίζοντας ότι τα κλειδιά ασφαλείας παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ασφάλειας στο sign-in, εντάχθηκαν στα Android τηλέφωνα, καθώς και στην εφαρμογή Google Smart Lock στις συσκευές Apple. Σήμερα, σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο υποστηρίζουν αυτόματα την τεχνολογία αυτή.

Πώς μένουμε ασφαλείς

Στη συνέχεια της ανάρτησής της η Google αναφέρει απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατευτούμε από μια ποικιλία αναδυόμενων απειλών:

● Να κάνουμε για παράδειγμα ένα Security Checkup, που είναι ένας γρήγορος, βήμα-βήμα οδηγός με εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές για άμεση ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός θα διευκολύνει τους χρήστες να προετοιμάσουν τη διαδικασία ανάκτησης του λογαριασμού τους, κάτι που είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα εναλλακτικό email στο λογαριασμό τους. Αυτό, αφενός βοηθά την εταιρεία να επαληθεύσει την ταυτότητά μας αν ξεχάσουμε το password μας, αφετέρου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ενός κακόβουλου ατόμου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό μας.

● Να εφαρμόσουμε το 2CV, καθώς, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο προσωπικός κωδικός μας, αυτό θα έχει καθοριστική σημασία. Σημειώνεται ότι αυτό δεν είναι θέση μόνο της Google: πολλοί φορείς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα αγωνίζονται να θεσπίσουν το 2SV. Στην Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή θέση υπέρ της πολυ-παραγοντικής εξακρίβωσης (MFA), για την οποία εξέδωσε εντολή να την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων τους. Σήμερα, βλέπουμε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν αντίστοιχες προσεγγίσεις.

● Να χρησιμοποιούμε το Google Password Manager, το οποίο είναι προ-εγκατεστημένο στο Chrome, το Android και το Google App. Το Password Manager βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρά passwords για όλους τους online λογαριασμούς τους, χωρίς να πρέπει να τα θυμούνται. Τους βοηθά επίσης να τσεκάρουν αν έχουν πέσει θύματα παραβίασης λογαριασμού ή απόπειρας phishing, επαληθεύοντας τη γνησιότητα των σελίδων που επισκέπτονται πριν καν συνδεθούν. Επιπλέον, είναι πολύ βολικό. Αντί να πληκτρολογούμε προσωπικούς κωδικούς στα μικροσκοπικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων, περιμένουμε το Password Manager να συμπληρώσει το password, πατώντας απλώς στη συνέχεια, ένα κουμπί.

Επισκεφθείτε το Safety Center για περισσότερες online συμβουλές ασφαλείας της Google.

Τέλος, για τους νεαρούς μας χρήστες, η Google έχει ετοιμάσει και εφαρμόζει ένα εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου“, που εκπαιδεύει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του Διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται από αυτούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.