Στο Κοινοβούλιο μεταφέρει την πίεση προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία με την επανακατάθεση της τροπολογίας του για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το εκρηκτικό κύμα της ακρίβειας δημιουργεί πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο.

«Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις» λένε στενοί του συνεργάτες και σημειώνουν πως με την επανακατάθεση της τροπολογίας θέλουν να δείξουν και ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ποιες της κυβέρνησης, που κατά τους ίδιους επενδύει στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κίνηση της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο και τους στενού του συνεργάτες και έτσι ο κύβος ερρίφθη για να κατατεθεί χθες η τροπολογία στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)» με θέμα «Έκτακτες μειώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ενεργειακών Προϊόντων».

Την σύνταξη της τροπολογίας ανέλαβε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και κύριο αίτημα είναι η μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

«Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του.

Παράλληλα, προσθέτει ότι, στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη είναι να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από το οικονομικό επιτελείο του Αλ. Τσίπρα δίνουν και αναλυτικά παραδείγματα επίπτωσης ενδεχόμενης μείωσης φορολογίας στα καύσιμα, βάσει της τροπολογίας και σημειώνουν τι κερδίζουν οι πολίτες με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα:

Πετρέλαιο Θέρμανσης

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το κάθε νοικοκυριό θα πλήρωνε τουλάχιστον 300€ λιγότερα ανά χίλια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα και με τη διαμορφούμενη τιμή σε κάθε περιοχή.

ΙΧ Βενζίνη

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην αμόλυβδη 95 ο κάθε πολίτης, για το ΙΧ αυτοκίνητό του, θα πλήρωνε λιγότερο τουλάχιστον 25 ευρώ ανά γέμισμα, ουσιαστικά δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100€ λιγότερα μηνιαία για όσους μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους με το ΙΧ.

ΙΧ Πετρέλαιο

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο πετρέλαιο κίνησης ο κάθε πολίτης θα πλήρωνε τουλάχιστον 6€ λιγότερα για κάθε γέμισμα που θα έκανε στο ρεζερβουάρ του.

Φορτηγό από Κ. Ελλάδα προς Αθήνα

Ένα φορτηγό που εκτελεί μεταφορές από την Κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και πίσω, χρειάζεται γύρω στα 300 λίτρα πετρελαίου για το κάθε δρομολόγιο. Στα 15 δρομολόγια που εκτελεί μηνιαία από και προς την Αθήνα, με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ξόδευε περίπου 450 ευρώ λιγότερα χρήματα μηνιαίως.

Αγροτικό πετρέλαιο

Μία μεσαία αροτριαία καλλιέργεια για όλο τον χρόνο χρειάζεται περίπου 20.000 λίτρα πετρελαίου. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πλήρωναν λιγότερα 2.000€.

Βαμβακοσυλεκτική μηχανή

Μία βαμβακοσυλεκτική μηχανή με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξοικονομούσε σε κάθε γέμισμα 40€.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 2 της παρούσας προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την 15η  Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Απριλίου 2022, όταν οι ανάγκες του πληθυσμού είναι αυξημένες.

Συγκεκριμένα, για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους των αντίστοιχων άρθρων, ο φόρος που αντιστοιχεί στην αμόλυβδη βενζίνη και τη βενζίνη χωρίς μόλυβδο με προσθήκη ειδικών προσθέτων, μειώνεται από τα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 359 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης (DIESEL) μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) θέρμανσης, μειώνεται από τα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και αφορά λοιπούς καταναλωτές, μειώνεται από 1,5 ευρώ ανά Gigajoule, σε 0,30 ευρώ ανά  Gigajoule.

Οι παραπάνω μειωμένοι συντελεστές κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της Ε.Ε και επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η  αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ.

Η χρονική διάρκεια ισχύος των παραπάνω άρθρων δύναται να παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών δυνάμει του οξυμένου κύματος ακρίβειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης