Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για την κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών με την προσδοκία ότι οι πρώτες τουρμπίνες θα ανεγερθούν έως το 2030, μετά από πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη, η Νορβηγία στοχεύει στην κατασκευή σε δύο φάσεις, ισχύος 1.500 MW έκαστη, ενός αιολικού πάρκου όπου οι ανεμογεννήτριες θα είναι τοποθετημένες (αγκυρωμένες στον βυθό) στα νερά του νότου της Βόρειας Θάλασσας.

«Πρόκειται για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρή και φθηνή ενέργεια, κάτι που συνάδει με τη σημερινή κατάσταση» η οποία χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Εργατικός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Για την πρώτη φάση αυτού του πάρκου, που ονομάζεται Sørlige Nordsjø II, θα υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών και το έργο θα προορίζεται μόνο για την εθνική κατανάλωση. Η κυβέρνηση απέκλεισε πράγματι την τοποθέτηση καλωδίων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ζητούσαν οι βιομήχανοι που το βλέπουν ως προϋπόθεση κερδοφορίας.

Οι πρώτες τουρμπίνες αναμένεται να ανεγερθούν «στο δεύτερο μισό της δεκαετίας», είπε ο Στέρε. Θα καλύπτουν την κατανάλωση ρεύματος 460.000 νοικοκυριών.

Αργότερα, μια δεύτερη φάση του έργου θα μπορεί να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αυτό θα κριθεί από τη μελέτη που θα ανατεθεί στη Νορβηγική Αρχή Υδάτινων Πόρων (NVE).

Η ένωση που εκπροσωπεί τις πετρελαϊκές εταιρίες -οι οποίες συχνά είναι οι ίδιες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας- Norsk olje og gass (Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου), χαιρέτισε τις «απαραίτητες διευκρινίσεις», απότην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά, την ίδια στιγμή, την επέκρινε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες της «σπάζοντας» το αιολικό πάρκο σε δύο φάσεις.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της θέσης της διαβεβαιώνοντας ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός θα καταστήσει δυνατή την επιτάχυνση της έναρξης του έργου. Η Norsk olje og gass εξέφρασε επίσης «έκπληξη» που δεν εισακούστηκε για την ανάγκη ενός καλωδίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο το οποίο, σύμφωνα με αυτήν, θα επέτρεπε να γίνει το έργο χωρίς δημόσιες επιδοτήσεις.

Ένα άλλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το οποίο θα είναι πλωτό, προβλέπεται επίσης να γίνει στα νορβηγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, αλλά δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για αυτό το έργο που ονομάζεται Utsira North, το οποίο επίσης προορίζεται για την εθνική κατανάλωση.

Τα αιολικά αυτά έργα είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά η υλοποίησή τους καθυστέρησε.

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, μαίνεται και στη Νορβηγία η συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα σύνδεσης του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, μια επιλογή που, σύμφωνα με τους επικριτές, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, που επί του παρόντος είναι υψηλή, της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.