Έναν έμπειρο «μέντορα» που θα τους καθοδηγήσει στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση έργων βιώσιμης ενέργειας και projects για την προστασία του κλίματος, κάνοντας χρήση καινοτόμων προγραμμάτων χρηματοδότησης θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας. Προϋπόθεση να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 28 Ιανουαρίου στο πρόγραμμα PROSPECT+ για έναν συγκεκριμένο θεματικό τομέα που θα αφορά σε δημόσια ή σε ιδιωτικά κτίρια, στον δημόσιο φωτισμό, στις μεταφορές, αλλά και άλλα διατομεακά έργα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 44 χώρες (στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και σε Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισλανδία, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τυνησία, Τουρκία και Ουκρανία).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πλατφόρμα του ManagEnergy (μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφέρει βοήθεια σε περιφερειακούς και τοπικούς φορείς να γίνουν ηγέτες στην ενεργειακή μετάβαση και να αυξήσουν τις επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας), ένα έργο για να μπορεί να ενταχθεί θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον σε προπαρασκευαστικό στάδιο. Απαραίτητη προϋπόθεση να αποτελεί μέρος ενός τοπικού ή περιφερειακού σχεδίου δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα ή κάποιο σχετικό project.

Οι τοπικοί φορείς μέσω του PROSPECT+ θα έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την εμπειρία από την υλοποίηση αντίστοιχων έργων στην Ευρώπη και να την προσαρμόσουν στα δικά τους σχέδια. Επίσης, θα λάβουν εξατομικευμένη βοήθεια, προσαρμοσμένη στους στόχους και τις ανάγκες τους, θα έρθουν σε επαφή με ομάδες που αναπτύσσουν ανάλογα έργα, θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους προκειμένου να καταλήξουν στις πιο κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η προστιθέμενη αξία του PROSPECT+ για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κάθε χώρας είναι τριπλή. Καταρχάς, βελτιώνει την ικανότητα των δημόσιων αρχών να εφαρμόζουν σχέδια βιώσιμης ενέργειας με μειωμένη εξάρτηση από επιδοτήσεις, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία άλλων. Δεύτερον, υποστηρίζει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην επιλογή των καταλληλότερων χρηματοδοτικών μέσων για τα έργα τους. Και τρίτον, διερευνά συνέργειες συνδέοντας τις δημόσιες αρχές με φορείς χάραξης ενεργειακής πολιτικής, τεχνικούς εμπειρογνώμονες, πηγές χρηματοδότησης και άλλους τοπικούς φορείς σε ένα ενδοευρωπαϊκό δίκτυο μέσω μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας.

Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καινοτόμο χρηματοδότηση ενεργειακών και κλιματικών δράσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις κρίσιμες πτυχές της ανάπτυξης ικανοτήτων και της λήψης αποφάσεων. Για να μειωθεί η εξάρτηση από τις επιδοτήσεις, το έργο προτείνει καινοτόμα χρηματοδοτικά σχήματα που συχνά δίνουν πιο ευέλικτες και γρήγορες λύσεις, όπως είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας από απλούς πολίτες ή επενδυτές (crowdfunding) ή μέσω συνεταιρισμών, η προώθηση συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης (Energy Performance Contracting – EPC), οι εσωτερικές εργολαβίες, τα πράσινα ομόλογα, ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας, ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους, τα ανακυκλούμενα κεφάλαια και η χρηματοδότηση από τρίτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green