Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ που έδειξε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Παρόλα αυτά ο μαύρος χρυσός προετοιμάζεται να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες, η πρώτη βδομάδα μετά από 7 συνεχιζόμενα ανοδικές εβδομάδες,  λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την κατάληξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 1 δολάριο, ή 1,09% και ανήλθαν στα 92,41 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αργού WTI σημειώνουν άνοδο κατά 1,3% και διαμορφώνοντα στα 91,01 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την αγορά πετρελαίου, που διακρίνεται από αστάθεια, αν αντλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου ενισχύοντας την προσφορά, επισημαίνει η ΙΕΑ. Οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα παραγωγικής ικανότητας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ενισχυθούν τα παγκόσμια αποθέματα που έχουν συρρικνωθεί, πιέζοντας τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι και τροφοδοτόντας την άνοδο του πληθωρισμού.

Οι ανακοινώσεις της ΙΕΑ ήλθαν μια μέρα μετά την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα πιο απότομα το 2022, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία.

Ωστόσο, η προοπτική μιας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου περιόρισαν περαιτέρω τα  κέρδη για το μαύρο χρυσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές