Στην άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας http://epilotage.hcg.gr μέσω της οποίας αυτοματοποιείται το σύνολο των πλοηγικών διαδικασιών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Ξεκινά μία νέα, ψηφιακή εποχή για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών στα ελληνικά λιμάνια», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «αφού, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος, αυτοματοποιείται πλήρως όλη η διαδικασία από τον απόπλου – κατάπλου του πλοίου, έως και την είσπραξη πλοηγικών δικαιωμάτων».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την συνεργασία της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να ανταλλάσσει στοιχεία μέσω διασύνδεσης με τρίτα συστήματα και συγκεκριμένα με τα:

-Safeseanet

-Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα

-Υπηρεσία AIS της ΥΝΑΝΠ/ΔΑΝ

-Marine Traffic

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, σκοπός του έργου είναι η άμεση επικοινωνία και συνεπώς η καλύτερη και πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης κάθε λιμένα – ναυτικού πράκτορα – πλοίου – πλοηγικού σταθμού – πλοηγού – λιμεναρχείου, τόσο στην πληροφόρηση, όσο και στην πληρωμή των πλοηγικών δικαιωμάτων.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας είναι η αυτόματη δημιουργία ψηφιακών παραστατικών, η αυτόματη αποστολή των παραστατικών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραλήπτη (πελάτη), η ψηφιακή αποθήκευση των ηλεκτρονικών παραστατικών, η δυνατότητα απόδειξης της εγκυρότητας του αποστολέα και του περιεχομένου του ηλεκτρονικού τιμολογίου, η εγγύηση γνησιότητας των παραστατικών, ο αυτόματος έλεγχος των παραστατικών, η οικονομία χρόνου (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 διενεργήθηκαν περίπου 17.000 πλοηγήσεις), η αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών και απόλυτη διαφάνεια.

Η ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάστηκε στους εμπλεκόμενους χρήστες παρουσία του κ. Πλακιωτάκη, από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τη γενική διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κα. Ευτυχία Λιανού, τη διευθύντρια της Πλοηγικής Υπηρεσίας κα. Ιωάννα Μπερκέτη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
ΔΝΕ: Βόμβα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ
Λιμάνια |

Βόμβα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών -Τι καταγγέλλει η ΔΝΕ

Με επιστολή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση αναφέρεται στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια και τον ανταγωνισμό που θα υποστούν από λιμάνια εκτός ΕΕ, τα οποία δεν επιφορτίζονται με τα κόστη που θα φέρει το EU ETS