Έρχονται τα πάνω κάτω στο καθεστώς των αποδείξεων με ηλεκτρονικό χρήμα και της φορολοταρίας μετά και τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία αντί να περιορίζεται διογκώνεται.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση βάσει της οποίας όσοι ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στις λίστες της Εφορίας ως ύποπτα για φοροδιαφυγή να έχουν σημαντική μείωση του εισοδήματος, η οποία μεταφράζεται σε έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

Παράλληλα, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους ή από διαγνωστικά κέντρα θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Για πρώτη φορά

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, το 30% συγκεκριμένων αποδείξεων που έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά (κάρτες ή μεταφορά από λογαριασμό) θα αφαιρεθεί για πρώτη φορά από το εισόδημα που θα αποκτηθεί εφέτος και θα δηλωθεί στην Εφορία το 2023.

Μάλιστα, ανεξάρτητα από το πότε θα εκδοθεί η απόφαση, ο νόμος προβλέπει ότι το μέτρο αυτό ισχύει από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Αρα το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει είναι τα επαγγέλματα που αφορά.

Για όσους έχουν ήδη αποδείξεις από επαγγέλματα που θα προσδιορίζονται με σαφήνεια στην υπουργική απόφαση θα αφαιρούνται από το εισόδημα του 2022 σε ποσοστό 30% της αξίας τους και η εκκαθάριση του φόρου θα προκύψει το 2023 με τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης.

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να αφαιρεθεί από το εισόδημα είναι οι 5.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 2.200 ευρώ.

Τα εισοδήματα

Συγκεκριμένα, αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, η μέγιστη μείωση φόρου που μπορεί να απολαύσει από αποδείξεις που μπορεί να συγκεντρώσει από τα εν λόγω επαγγέλματα είναι 450 ευρώ.

Για ετήσιο ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ η μείωση του φόρου μπορεί να ανέλθει έως 1.100 ευρώ, ενώ αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα έχει μείωση φόρου έως 1.400 ευρώ.

Για υψηλότερα εισοδήματα η έκπτωση φόρου μπορεί να φθάσει έως 1.800 ευρώ αν το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τότε μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

Η λίστα με τα επαγγέλματα

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα αναφέρει τα εξής επαγγέλματα και υπηρεσίες: υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, πατωματζήδες, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικούς, ξυλουργούς, οικοδομικές εργασίες – επισκευές (τοιχοποιία, αλουμίνια κ.τ.λ.), δικηγόρους, αρχιτέκτονες, φωτογράφους, ταξί, γυμναστήρια, σχολές χορού, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας – νοσηλείας, καθαριστήρια, υπηρεσίες καθαρισμού – συντήρησης, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και συνεργεία αυτοκινήτων.

Παρατάσεις πληρωμής φόρων και ρυθμίσεων χρεών

Μαζικές παρατάσεις καταληκτικών προθεσμιών ρυθμίσεων χρεών, πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία.

Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 και των 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022, αντί της 31ης Ιανουαρίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάξουν τα σχετικά συμβολαιογραφικά συμβόλαια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίς» δόθηκε παράταση σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις που κατοικούν ή εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων, οι οποίες επλήγησαν, να υποβάλουν έως τις 4 Φεβρουαρίου τις δηλώσεις ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε παράταση πληρωμής έως 4 Φεβρουαρίου όλων των ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες