Μια άνευ προηγουμένου αύξηση (και σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία) εμφάνισαν τη χρονιά που πέρασε οι γιγαντιαίες νεοφυείς εταιρείες στην Ευρώπη. Μιλάμε για όσες συγκεντρώνουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και εντάσσονται ως εκ τούτου στην κατηγορία των «μονόκερων», βάσει της ορολογίας που καθιέρωσε η διάσημη αμερικανίδα διαχειρίστρια κεφαλαίων Αϊλίν Λι. Εν μέσω πανδημίας της Covid και των παραλλαγών της λοιπόν, το 2021 «απογειώθηκαν» 86 νέοι «μονόκεροι» στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ιντερνετικής πλατφόρμας επιχειρηματικών ειδήσεων Crunchbase Unicorn Board, πρόκειται για αριθμό πενταπλάσιο από τους νέους «μονόκερους» που δημιουργήθηκαν το 2020 και υπερτριπλάσιο από τους μόλις 23 που είχαν δημιουργηθεί το 2019, την τελευταία χρονιά δηλαδή προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Οπως φαίνεται στο γράφημα, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στους ευρωπαϊκούς «μονόκερους» τη χρονιά που πέρασε – άγγιξαν τα 50 δισ. δολάρια και ήταν σχεδόν πενταπλάσια από εκείνα που είχαν επενδυθεί το 2020.

Συνολικά 185 «μονόκεροι» έδρευαν το 2021 στην Ευρώπη, ενώ το 2020 έδρευαν 128. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 49,6 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν πέρυσι στους 86 νέους «ευρωμονόκερους» που δημιουργήθηκαν (είναι προφανές ότι κάποιοι παλαιότεροι έφυγαν από τη σχετική λίστα, αφού η αξία τους έπεσε κάτω από το καθοριστικό επίπεδο του 1 δισ. δολαρίων) αντιστοιχούν στο 42% των συνολικών χρημάτων που επενδύθηκαν στον κλάδο.

Τα στοιχεία αφορούν, βέβαια, μόνο την Ευρώπη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την εκτίναξη των νεοφυών εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων στη Γηραιά Ηπειρο, οι 86 που δημιουργήθηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 14% των 595 νέων «μονόκερων» που δημιουργήθηκαν συνολικά τη χρονιά που πέρασε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ρίχνοντας μια ματιά στη μεγάλη εικόνα, διαπιστώνει κανείς ότι στην Ευρώπη οι startups γιγαντιαίων μεγεθών αναπτύσσονται ταχύτατα, αλλά ακόμα υπολείπονται παρασάγγας των αμερικανικών. Διότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν πέρυσι 341 «μονόκεροι», σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από όσοι στην Ευρώπη.

Πανδημικές δραστηριότητες

Οι αλλεπάλληλες καραντίνες και οι εγκλεισμοί των καταναλωτών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας καθόρισαν σε έναν μεγάλο βαθμό τους επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νέοι ευρωπαϊκοί «μονόκεροι».

Διότι το κρίσιμο όριο του 1 δισ. δολαρίων το πέρασαν πέρυσι πάμπολλες νεοφυείς εταιρείες που είχαν ιδρυθεί ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα και επωφελήθηκαν από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε στην αγορά η υγειονομική κρίση. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις διανομής φαγητού βρέθηκαν… καβάλα στα αλλεπάλληλα κύματα επέλασης των κορωνομεταλλάξεων.

Η εδρεύουσα στο Βερολίνο, για παράδειγμα, εταιρεία υπηρεσιών διανομής φαγητού Gorillas, που ιδρύθηκε το 2020, άντλησε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα εξάμηνο το 2021.

Η Flink, που εδρεύει επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα και δραστηριοποιείται στις διανομές αγαθών από τις αποθήκες της, ιδρύθηκε το 2020 και πέρυσι άντλησε κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων. Η τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διανομής Getir, η οποία είχε ιδρυθεί το 2015, μόλις πέρυσι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες κατάφερε μέσω τριών διαδοχικών εκστρατειών αύξησης κεφαλαίου να αντλήσει 1 δισ. δολάρια.

Αλλοι επιχειρηματικοί τομείς που… γέννησαν «μονόκερους» το 2021 ήταν ο κλάδος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων και ψηφιακής στρατολόγησης προσωπικού, της τηλεκπαίδευσης, των τεχνολογικών οικονομικών εφαρμογών και βεβαίως ο κλάδος ψηφιακών αγοραπωλησιών κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή