Εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή απέναντι στην εξόρυξη και κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρά και την πρόσφατη παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τους… τράβηξε το αυτί απαιτώντας να τα… βρουν. Η κόντρα φούντωσε εκ νέου σήμερα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τις προτάσεις του για το σχέδιο νόμου για τα crypto αγνοώντας πλήρως την αντίθετη γνωμοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα της Ρωσίας σε έκθεση της τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει την απαγόρευση της έκδοσης, εξόρυξης και κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων στη χώρα, όπως και όλων των συναλλαγών σε crypto εγείροντας θέμα χρηματοοικονομικής ασφάλειας και αστάθειας της αγοράς. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως δεν είναι πρακτικά εφικτή η επιβολή κανονισμών στα κρυπτονομίσματα.

Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε πλήρως επιμένοντας στη ρύθμιση της αγοράς των crypto και ευρύτερα των ψηφιακών assets και μάλιστα για το σκοπό αυτό κατέληξε στη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σε δηλώσεις του σήμερα σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, εκτιμάται πως το νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα crypto θα έχει επικυρωθεί πριν τα τέλη της χρονιάς. Ξεκαθάρισε δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο νόμου φαίνεται πως δίνει την εξουσία στις αρχές να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις ροές χρήματος και τις συναλλαγές, άροντας βέβαια το καθεστώς ανωνυμίας που συνήθως χαρακτηρίζουν τον κλάδο των crypto. Όπως εξήγησε δε, ο Ρώσος υπουργός, το υπουργείο θέλει να εντοπίσει τους traders crypto, για να διαχωρίσει την «λευκή» αγορά από την «γκρι» αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ωστόσο, έγγραφο της κεντρικής τράπεζας προς το υπουργείο δείχνει ότι η Τράπεζα δεν στηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου για τη νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση των crypto και επιμένει στην απαγόρευση της έκδοσης και κυκλοφορίας τους.

Σε πρώτη φάση, το Κρεμλίνο είχε προσπαθήσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις στην κόντρα, όμως με τη διαμάχη να συνεχίζεται εκθέτοντας και τη Ρωσία, το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί σύντομα να πάρει θέση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως και η εποπτική ομοσπονδιακή αρχή οικονομικής εποπτείας (Rosfinmonitoring) είχε ταχθεί με την πλευρά του υπουργείου θεωρώντας πως αντί της πλήρους απαγόρευσης είναι σκόπιμη μια προσπάθεια θεσμοθέτησης των ψηφιακών assets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto