Οι ΗΠΑ είναι σήμερα πρώτες στον κόσμο στην εξόρυξη bitcoin, καθώς πολλές χώρες περιορίζουν την «παραγωγή» κρυπτονομισμάτων είτε επειδή είναι υπερβολικά ενεργοβόρα είτε επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το ψηφιακό αυτό νόμισμα. Το 2020 η Κίνα ήταν με διαφορά πρώτη παγκοσμίως (70%) στην εξόρυξη bitcoin, όμως το 2021, μετά την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από το Πεκίνο, πέρασαν πρώτες οι ΗΠΑ όπου πολλές Πολιτείες ανταγωνίζονται σήμερα για την προσέλκυση κέντρων εξόρυξης bitcoin.
Ο τομέας αυτός – δηλαδή η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων από υπολογιστές μέσω της επίλυσης περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων για να επαληθευτούν συναλλαγές σε bitcoin (η επαλήθευση των συναλλαγών είναι ο κύριος στόχος, η εξόρυξη αποτελεί την «επιβράβευση») – καταναλώνει σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ περισσότερη ενέργεια ετησίως από όση ολόκληρες χώρες όπως το Βέλγιο, η Αργεντινή, το Πακιστάν ή η Πολωνία. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, πολλές εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μετακόμισαν σε χώρες όπου υπάρχει πολλή αιολική ή ηλιακή ενέργεια, όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, όμως η στροφή αυτή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται μη βιώσιμη διότι στερεί την καθαρή ενέργεια από άλλες, πολύ πιο κρίσιμες δραστηριότητες.
Οι ταραχές στο Καζακστάν
Τον περασμένο Μάιο το Πεκίνο απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. Η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο γειτονικό Καζακστάν, που διαθέτει φθηνή ενέργεια και χαλαρή νομοθεσία, όμως προκάλεσε μπλακάουτ στη χώρα, όπως και στα γειτονικά Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν των οποίων τα ενεργειακά δίκτυα είναι συνδεδεμένα με του Καζακστάν, και αυτό συνέβαλε εν μέρει στις αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν στο Καζακστάν πριν από έναν μήνα.
Η επιβάρυνση του ενεργειακού δικτύου της Κίνας είναι από τους κυριότερους λόγους της απαγόρευσης από το Πεκίνο.
Διαβάστε επίσης: Από την Κίνα στο Τέξας, ένα… bitcoin δρόμος – Το ιδιόμορφο «καραβάνι»
Σήμερα στις ΗΠΑ εξορύσσεται το ένα τρίτο των bitcoin παγκοσμίως ενώ το Καζακστάν από μερίδιο 18% που κατείχε στο τέλος του 2021, έπεσε στο 8% μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου και την πολυήμερη διακοπή του Ιντερνετ που επέβαλαν οι καζακικές αρχές λόγω των διαδηλώσεων – η οποία διατάραξε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και έδιωξε «ορυχεία» από τη χώρα.
Περιορισμοί στην εξόρυξη
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γίνονται το παγκόσμιο επίκεντρο της εξόρυξης bitcoin αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα ήδη υπερφορτωμένα ηλεκτρικά δίκτυα Πολιτειών όπως το Τέξας, κορυφαίο στην εξόρυξη bitcoin, αλλά και στα μπλακάουτ στις ΗΠΑ, ενώ θα δυσχεράνει την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έχει θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε συζήτηση για το πώς να γίνει πιο «πράσινη» η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων: να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε άλλα κρυπτονομίσματα, νεότερα από το bitcoin, των οποίων η εξόρυξη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια;
Η παρούσα ενεργειακή κρίση συνέβαλε στους περιορισμούς που επιβάλλουν οι χώρες στην παραγωγή bitcoin. Στις αρχές Ιανουαρίου την απαγόρευσε το Κόσοβο, που ήταν ελκυστικό για εξόρυξη bitcoin επειδή είχε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Στην ΕΕ η Σουηδία πρωτοστατεί στις ενέργειες για να απαγορευτεί πανευρωπαϊκά η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για περιβαλλοντικούς λόγους και έχει την υποστήριξη της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, αμφότερες δημοφιλείς για τη δραστηριότητα αυτή λόγω κλίματος.
Την πλήρη απαγόρευση προτείνει η Τράπεζα της Ρωσίας
Η Ρωσία, τρίτη παγκοσμίως στην εξόρυξη bitcoin, με επίκεντρο τη Σιβηρία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια (το Ιρκούτσκ, η ρωσική πρωτεύουσα της «κρυπτοεξόρυξης», πλήττεται όλο και συχνότερα από μπλακάουτ), εξετάζει την περίπτωση να απαγορεύσει τελείως αυτή τη δραστηριότητα, κυρίως επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τα κρυπτονομίσματα. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης και χρήσης κρυπτονομισμάτων – λέγεται κατόπιν παρότρυνσης των μυστικών υπηρεσιών FSB επειδή η αντιπολίτευση και οργανώσεις που το Κρεμλίνο θεωρεί «ξένους πράκτορες» χρηματοδοτούνται με bitcoin. Στις ΗΠΑ αντίθετα, πολλές Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια και το Κεντάκι, υιοθετούν μέτρα για να προσελκύσουν εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και μεγάλοι επενδυτές χρηματοδοτούν τη δραστηριότητα. «Τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος συρρικνώνεται γοργά για την εξόρυξη bitcoin» παρατηρεί το Fortune. «Ομως μια Πολιτεία που υπέστη ενεργειακή καταστροφή τον περυσινό χειμώνα καλωσορίζει τα ορυχεία που παράγουν τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων: το Τέξας φιλοδοξεί να γίνει σε δυο χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός bitcoin στον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε άλλη χώρα, αλλά και όλες μαζί τις υπόλοιπες αμερικανικές Πολιτείες».
Latest News
Το Ελ Σαλβαδόρ η μόνη χώρα που αγοράζει απευθείας bitcoin
Το χαρτοφυλάκιο bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκε κατά 117,74% από την αρχή του 2024
Οι ΗΠΑ θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto, διαμηνύει ο Έρικ Τραμπ
Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Μασκ ως τον σύγχρονο Αϊνστάιν
Μετά τα 100.000 δολ. τι - Τα επόμενα βήματα του Bitcoin
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα των crypto» και την «υπερδύναμη του Bitcoin»
Κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ για τα μεγαλύτερα crypto - Ο παράγοντας Τραμπ [γράφημα]
Καμπανάκια για κίνδυνο παραδοσιακά μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά crypto
Πολ Άτκινς: Ένας άνθρωπος των crypto στην ηγεσία της SEC
Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ
Πάουελ για Bitcoin: Ανταγωνίζεται τον χρυσό, δεν απειλεί το δολάριο
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει Bitcoin, ο Τζερόμ Πάουελ απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται»
Ιστορικό ορόσημο για το Bitcoin - Εσπασε το φράγμα των 100.000 δολ.
Το άλμα πυροδότησε η ανακοίνωση Τραμπ ότι θα διορίσει τον «φίλο» των κρυπτονομισμάτων Πολ Άτκινς στη νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Φρενίτιδα με τα crypto - Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους
Συνεχίζουν να διαγράφουν ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Το Bitcoin σε ρόλο σταθεροποιητή στην αγορά ενέργειας - Το παράδειγμα της Βέρνης
Η μελέτη θα αναλύσει τη συμβατότητα της εξόρυξης Bitcoin με τις ενεργειακές πολιτικές της Βέρνης