Ιδιώτες χρήστες θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν νομικά μέτρα εναντίον μεγάλων, αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών εάν αυτές παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αναφέρουν η Privacy International, η πανευρωπαϊκή ομάδα καταναλωτών BEUC και ακαδημαϊκοί με σημερινή τους κοινή δήλωση.

Η κοινή ανακοίνωση συνολικά 31 ομάδων πολιτικής δράσης και ακαδημαϊκών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία απορρίπτονται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κράτη-μέλη σημεία του περιβόητου Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) για την καταπολέμηση των μονοπωλίων της αρμόδιας επιτρόπου, Μαργκέτε Βεστάγκερ.

Ο DMA ουσιαστικά θέτει μία λίστα όσων «πρέπει και δεν πρέπει» να κάνουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στη διαχείριση καταστάσεων που δημιουργούνται σε επίπεδο ανταγωνισμού και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, δηλαδή τις Apple, Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Amazon και Microsoft.

«Ο νέος νόμος θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες, ατομικά ή και σε συλλογικό επίπεδο, να αναλαμβάνουν δράση σε θέματα κανονισμών για τις ψηφιακές αγορές, πριν από τα εθνικά δικαστήρια», αναφέρεται στη σχετική ανοικτή επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η σχετική πρόταση, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται ότι είναι υπό εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αγνοείται έως τώρα από τα κράτη-μέλη, δηλαδή από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η συμμαχία ομάδων καταναλωτών και ακαδημαϊκών προτρέπει νομοθέτες και κράτη-μέλη να επιτρέψουν στους καταναλωτές να λάβουν μέρος στις διαδικασίες διαμόρφωσης του DMA ώστε οι ανάγκες τους να ληφθούν υπόψη στις τελικές αποφάσεις της Κομισιόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες