Project Syndicate
Στις 21 Φεβρουαρίου 1972, ο Ρίτσαρντ Νίξον έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία που θα τερμάτιζε την επί δεκαετίες απομόνωση της Κίνας και θα άρχιζε την ανάδυση μιας σύγχρονης, δυναμικής οικονομίας. Ομως, παρά τις μεγάλες οικονομικές αλλαγές στην Κίνα τον μισό αιώνα που μεσολάβησε, πολλοί στη Δύση θεωρούν τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία ως μια μη μεταρρυθμισμένη κομμουνιστική χώρα της οποίας οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές βλάπτουν τους δυτικούς εργάτες και καταναλωτές.
Αν και αυτή η εντύπωση είναι εν μέρει υποπροϊόν του σημερινού γεωπολιτικού ανταγωνισμού, αντανακλά επίσης την έλλειψη ιστορικής προοπτικής. Την εποχή της επίσκεψης του Νίξον, η Κίνα ήταν τόσο απομονωμένη και κλειστή από τον κόσμο όσο είναι σήμερα η Βόρεια Κορέα. Οι απλοί Κινέζοι δεν είχαν ελευθερία να επιλέξουν πού θα εργαστούν και έπρεπε να δεχθούν θέσεις εργασίας που τους ανατέθηκαν από την τοπική τους κυβέρνηση.
Το περιβάλλον του Νίξον παρατήρησε επίσης μια εκπληκτική έλλειψη χρώματος στους δρόμους, καθώς οι περισσότεροι Κινέζοι φορούσαν είτε μπλε είτε πράσινα. Δεν υπήρχε ούτε μία ξένη μάρκα στους δρόμους του Πεκίνου ή της Σαγκάης. Σχεδόν όλες οι μεγάλες παγκόσμιες μάρκες που μπορεί κανείς να δει στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη, είναι πανταχού παρούσες και στις μεγάλες κινεζικές πόλεις. Η Apple, η Boeing, η Caterpillar, τα Starbucks και πολλές άλλες ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην Κίνα, υποστηρίζοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών συνταξιοδοτικών και αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε αυτές. Η General Motors πουλά περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα παρά στην Αμερική ή σε οποιαδήποτε άλλη αγορά. Και οι εταιρείες στην Κίνα που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία σε ξένους επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 40% των εξαγωγών της Κίνας. Ο μετασχηματισμός της Κίνας δεν είχε ως αποτέλεσμα τον καπιταλισμό του Μίλτον Φρίντμαν, στον οποίο το κράτος παίζει ελάχιστο ρόλο στην οικονομία. Αλλά η Κίνα έχει υιοθετήσει πολλούς ρυθμιστικούς θεσμούς παρόμοιους με αυτούς στη Γερμανία, την Ιαπωνία, ακόμη και τις ΗΠΑ.
Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη του Νίξον, οι κινεζοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ. Αν και η εύρεση κοινού εδάφους με την Κίνα φαίνεται πρόκληση στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η λογική ότι η δέσμευση της Κίνας προς τον κόσμο μπορεί να ενισχύσει την προσωπική ελευθερία των Κινέζων και επίσης να προσφέρει οφέλη σε αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει τόσο αληθινή όσο ποτέ.
Ο Shang Jin Wei είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας και καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School.
Latest News
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις
Ευκαιρία για την Ινδία η επιστροφή Τραμπ
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη