Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών, καθώς θα είναι ένα ακόμη χτύπημα στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες παγκοσμίως ήδη το τελευταίο εξάμηνο. Η τιμή του Brent αυξάνεται σήμερα πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι, καθώς η διακοπή του εμπορίου και τα ζητήματα ναυτιλίας από τις ρωσικές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά, ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλά πολλών ετών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να διατηρήσουν το εύρος της αύξησης της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, παρά την άνοδο των τιμών, αγνοώντας την κρίση στην Ουκρανία και απορρίπτοντας τις εκκλήσεις των καταναλωτών για περισσότερη προσφορά. Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή, και μια προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων αργού από τις μεγάλες χώρες, δεν έχει πετύχει να σταματήσει τους φόβους της αγοράς.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Την ίδια ώρα οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό καθώς προσπαθούν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στις παγκόσμιες αγορές. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έφτασαν τα 7,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, την ώρα που τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται.

Έτσι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες έχουν μέχρι στιγμής αφήσει εκτός κυρώσεων τις εξαγωγές του ρωσικού αργού, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίπτωση των αυξημένων ενεργειακών τιμών στους καταναλωτές. Αλλά οι ανησυχίες δεν κάμπτονται καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότηση και το κόστος αποστολής αυξάνεται.

Στα 200 δολάρια το φυσικό αέριο

Και σαν να μην έφτανε η άνοδος του πετρελαίου μία ανάσα από τα 120 δολάρια, το φυσικό αέριο στις αγορές τις Ευρώπης προσεγγίζει τα 200 δολάρια. Ειδικότερα, η τιμή στην Ολλανδία αυξήθηκε έως και 20% στα 198 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει άνοδο 17%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω της ενεργειακής κρίσης που φαίνεται να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Bloomberg, την Τρίτη, 1 Μαρτίου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Oli Rehn ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό και ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να συσφίξει τη δημοσιονομική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές