Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανεβάζει ταχύτητα προωθώντας δράσεις που συνδυάζουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε ένα κρίσιμο τομέα όπως εκείνος της λειτουργίας της Δικαιοσύνης που με τη σειρά της επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την Οικονομία και την Αγορά.

Σε μια ανάρτησή του στο Linkedin ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος γράφει: «Σύγχρονο κράτος δικαίου σημαίνει ποιοτική, γρήγορη και ψηφιακή απονομή δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες. Με δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπους και κατάρτιση, υποδομές και κτίρια καθώς και σε πληροφοριακά συστήματα.

Η βελτίωση της ελληνικής δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και γι’αυτό ένα σημαντικό κομμάτι δημοσίων επενδύσεων (άνω των 250 εκ. ευρώ) έχουν δεσμευθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 για αυτό το σκοπό.

Με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση, θεσπίζονται σημαντικές καινοτομίες με έμφαση στην επιμόρφωση και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και την -για πρώτη φορά- σύνδεση της επαγγελματικής τους εξέλιξης με τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά:

  • Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης μαζί με την ποιότητα θα αποτελούν πλέον καθοριστικό παράγοντα της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστών.
  • Η συμμετοχή των δικαστικών λειτουργών σε επιμορφωτικά σεμινάρια θα αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή τους.
  • Για πρώτη φορά οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο».

 Ένα Ναυπηγείο γεμάτο πλοία και εργαζόμενους

Μια ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Linkedin με αφορμή την επίσκεψη του στη Σύρο και στο Ναυπηγείο του νησιού επιχειρεί, πέραν όλων των άλλων, να καταδείξει τον ρόλο του ως επιταχυντή για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας αλλά και ως μια δύναμης κινητοποίησης δυνάμεων για νέες τεχνολογικές και καινοτομικές πρωτοβουλίες.

Η ανάρτηση: «Τα Ναυπηγεία Σύρου, ONEX Neorion Shipyards, αποτελούν απόδειξη της ανάκαμψης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και της τόνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Σύρο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ακόμα το ζήτημα των Ναυπηγείων παρέπαιε, είχα δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια, έτσι ώστε το Ναυπηγείο της Σύρου να λειτουργήσει και πάλι.

Χρειάστηκε να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Κόψαμε γόρδιους δεσμούς. Λύσαμε προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν και σήμερα αυτό που βλέπω, ένα ναυπηγείο γεμάτο πλοία και πολλούς εργαζόμενους, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λύνονται».

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στο primeminister.gr διαβάζω: «Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές.

Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν».

Επιπλέον, μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί με βάση την ύπαρξη και λειτουργία του Ναυπηγείου της Σύρου περιλαμβάνονται: η συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ερευνητικές δραστηριότητες, η συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν σε σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επισφραγίστηκε ακόμα η σύμπραξη των εταιρειών Ocean Energy, ΕΤΒ Energy Technologies and Biofuels και ONEX για την ανάπτυξη «Πρωτοτύπου ασφαλούς κυματικής ενέργειας» (Wave Energy Pilot Program, WEPP), η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές οι οποίες σήμερα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα.

Οι 36000 διαδραστικοί πίνακες

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σαπορτάρει μια ανάρτηση της υφυπουργού Ζέτας Μακρή για τους διαδραστικούς πίνακες στην εκπαίδευση, μια επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατ΄αρχήν η ανάρτηση: «Το σχολείο αλλάζει, #ΣτηνΠράξη!

Νέο μεγάλο βήμα: οι διαδραστικοί πίνακες που δρομολογούνται για τις τάξεις μας, για να δώσουν αμέτρητες δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά μας, για τον τρόπο που διδάσκουν και διδάσκονται.

Απεριόριστο και διαδραστικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, νέες εμπειρίες, επαφή με νέες τεχνολογίες, καλλιέργεια δεξιοτήτων.

Επενδύουμε στη νέα εποχή της εκπαίδευσης: €148 εκατομμύρια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για διαδραστικούς πίνακες – για τα παιδιά μας, που αξίζουν το καλύτερο!».

Αν κανείς αναζητήσει τη συγκεκριμένη επένδυση στα επίσημα κείμενα που συνοδεύουν το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που τιτλοφορείται: Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης όσον αφορά το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και συνοδεύεται από ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρύθμισης για την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.  Οι ιδιαίτερες συνιστώσες του προγράμματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ψηφιακό περιεχόμενο στα σχολεία· ψηφιακός εξοπλισμός στα σχολεία· επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών στα σχολεία και ψηφιακές υπηρεσίες σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 36 000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) για αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αν κανείς θα ήθελε να προσδιορίσει τον πληθυσμό των επωφελούμενων από τη συγκεκριμένη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε με ασφάλεια να καταγράψει πρώτα από όλα, τους μαθητές και τις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς (δάσκαλους και καθηγητές). Επιπλέον, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η δράση θα έχει ένα πολλαπλά μετρήσιμο αποτέλεσμα σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τέλος, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πρώτα – 12 τον αριθμό- εγκεκριμένα έργα που ανακοίνωσε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ιούλιος 2021) ήταν το πρόγραμμα υπό τον τίτλο Ψηφιακή Μέριμνα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και παρείχε – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop). Το πρόγραμμα είχε στόχο την έμπρακτη υποστήριξη της οικογένειας και από την εφαρμογή του επωφελήθηκαν οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έφθασε το ποσό των 129,2 εκατ. ευρώ.

Το όφελος των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ας αρχίσουμε από το τέλος – από το συμπέρασμα της μελέτης και στη συνέχεια, ας δούμε τα δεδομένα της ίδιας της μελέτης. «Τo συμπέρασμα είναι: Χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα, μαζί με όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση, έξυπνα δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ωφελεί τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και φυσικά ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία».

Το συμπέρασμα προέρχεται από ειδική μελέτη για λογαριασμό της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) που εκπόνησε η εξειδικευμένη εταιρεία iWind Renewables.

Η μελέτη, όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα,  «ποσοτικοποιεί το όφελος που δημιούργησαν οι ανανεώσιμες πηγές στους καταναλωτές κατά το 2021 λόγω της μείωσης της τιμής στην αγορά ηλεκτρισμού που προκάλεσαν. Το όφελος αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Η ενεργειακή κρίση πιέζει τα νοικοκυριά και την οικονομία. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αύξησε τους λογαριασμούς του ρεύματος, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της τιμής του φυσικού αερίου.

Σε αυτή την κατάσταση η αιολική ενέργεια παραμένει φθηνή και γίνεται έτσι σύμμαχος των πολιτών.

Τα αιολικά πάρκα ανακουφίζουν τους καταναλωτές με δύο τρόπους:

  1. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών. Το πλεόνασμα οφείλεται στη διαφορά μεταξύ (α) της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που είναι υψηλή εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, και (β) του σταθερού χαμηλού κόστους της αιολικής ενέργειας.
  2. Μειώνουν -μαζί και με τις άλλες ανανεώσιμες- την τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τη λεγόμενη οριακή τιμή συστήματος ή τιμή επόμενης ημέρας). Αυτό συμβαίνει διότι ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν και έτσι οι ανανεώσιμες οδηγούν κάθε ώρα σε σβήσιμο τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες παραγωγής. Έτσι ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα για το συνολικό του ρεύμα.

Το δεύτερο αυτό όφελος τεκμηριώνεται και ποσοτικοποιείται για το 2021 με την μελέτη που εκπόνησε για την ΕΛΕΤΑΕΝ η iWind.

Η ανάλυση αποδεικνύει τα ακόλουθα:

Α] Σε περιόδους υψηλής διείσδυσης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα, η τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού μειώνεται αισθητά.

Για παράδειγμα, το Δεκέμβριο 2021:

  • αύξηση κατά 10% της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο σύστημα οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 40 €/MWh.
  • αύξηση κατά 10% της διείσδυσης των μεταβλητών Α.Π.Ε., αιολικών και φωτοβολταϊκών μαζί, οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 34 €/MWh.

Β] Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 €/MWh.

Ειδικά για τον Δεκέμβριο 2021 η μείωση ήταν 81 €/MWh. Τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μεθοδολογία.

Με τη θεώρηση ότι η ενέργεια που δεν θα είχε παραχθεί από τις Α.Π.Ε. θα είχε καλυφθεί από εισαγόμενο φυσικό αέριο, η ανωτέρω μείωση για το 2021 συνεπάγεται ότι η συνολική εξοικονόμηση στην χονδρική αγορά είναι 2,5 δις ευρώ χάρη στις Α.Π.Ε.  Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε., οι προμηθευτές θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα 2,5 δις ευρώ για την αγορά ενέργειας, πόσο που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές. Το ποσό αυτό είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ρυθμιζόμενο τέλος ΕΤΜΕΑΡ».

Με πυρήνα το 5G

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με μια ανάρτηση του στο Instagram αναδεικνύει μια πρωτοβουλία που φέρει και τη δική του υπογραφή. Πρόκειται για το Ταμείο «Φαιστός».

Η ανάρτηση του υπουργού: Επισκέφτηκα τα γραφεία του Ταμείου «Φαιστός» που ιδρύσαμε με τον νόμο 4727. Με το Ταμείο «Φαιστός» ενθαρρύνουμε τη δημιουργία και ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας με επίκεντρο το 5G και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η στρατηγική μας αξιολογείται διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories