Σε αυτό το πεδίο, τόσο οι εποπτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος (σε άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας) όσο και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που είναι η υπεύθυνη αρχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος χρήματος. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί και η παρουσία και λειτoυργία της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF). Η τελευταία είναι διεθνής οργανισμός που συστάθηκε με στόχο την υιοθέτηση προτύπων και την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής νομικών, ρυθμιστικών και επιχειρησιακών μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων σχετικών απειλών κατά της ακεραιότητας του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.
Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία μια επισήμανση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή: «Βρισκόμαστε (…) σε εγρήγορση για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές οι οποίες ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο. Έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία από άλλες χώρες γύρω μας σχετικά με την παραπληροφόρηση η οποία διοχετεύεται έντεχνα στο δημόσιο δημοκρατικό διάλογο. Είμαστε σε εγρήγορση και για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές. Θέλω να είμαι σαφής, τέτοιες ώρες η υπεράσπιση της ελευθερίας και της έκφρασης είναι απόλυτη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ασύμβατη και ασυμβίβαστη με φωνές που έχουν σκοτεινά κίνητρα και δηλητηριάζουν την ανοιχτή δημόσια συζήτηση».
Η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…
Η αεικίνητη κυρία Lagarde
Τη μία μέρα η Christine Lagarde συναντά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Christian Lindner και την άλλη, τον Καγκελάριο Olaf Scholz. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γράφει σε μια ανάρτηση της στο Linkedin: «Ο Bundeskanzler Scholz και εγώ είχαμε μια καλή συνάντηση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αυτό θα περιορίσει τις επιπτώσεις του φρικτού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για την οικονομία της Ευρώπης».
Το Σχέδιο για το ΤΧΣ
Μεταξύ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται και το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μια ώριμη αναμόρφωση που έρχεται να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει την νέα φάση της ελληνικής οικονομίας, τη φάση της ανάκαμψης καθοριστικό ρόλο στην οποία θα έχουν και οι τράπεζες.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.
Στο πακέτο των νομοθετικών πρωτοβουλιών βρίσκονται, επίσης, α) Ο νέος ΕΝΦΙΑ – Μείωση ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, β) το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών και γ) η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
Ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και πάλι σαφής ως προς τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη Βουλή στα Ενεργειακά, δίνοντας το μέτρο αλλά και την κατεύθυνση των δημόσιων πολιτικών στον ενεργειακό τομέα.
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του (από primeminister.gr – https://primeminister.gr/2022/03/01/28771) : «Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα. Έχουμε τη δυνατότητα, όμως, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε. Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ η στήριξη την οποία έχει δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιδοτήσεις οι οποίες συγκράτησαν τις τεράστιες ανατιμήσεις, αν σκεφτούμε ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις επτά φθηνότερες χώρες σε λιανικές τιμές, τονίζω, λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που σημαίνει, ναι, βεβαίως, το εισόδημα των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε αλλά ταυτόχρονα προστατεύτηκε κιόλας. Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, ιδίως προς τους πιο ευάλωτους, μέχρι που να περάσει αυτή η ενεργειακή κρίση.
Προφανώς μέριμνα υπάρχει και για τη διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας. Μόλις προχθές η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG και στο χειρότερο σενάριο, απευκταίο σενάριο, που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την ίδια ώρα ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
(…) θα ξαναπώ πάντως ότι σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα. Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά -τώρα πια είναι εμφανές- όσο και για γεωπολιτικούς λόγους πια».
Η ώρα της εκταμίευσης
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής ως εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Μετά την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (ο 6ος του Επικρατείας του 2019) παύει να είναι εξωκοινοβουλευτικός.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αποχαιρέτησε την Μαριέττα Γιαννάκου με ανάρτηση του στα social media: «Η Νέα Δημοκρατία χάνει ένα πολύτιμο στέλεχος, που ξεχώρισε επί δεκαετίες για το ήθος, την αφοσίωση και τη συνέπειά της σε οποία θέση κι αν υπηρέτησε. Κάτι που είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω και προσωπικά ιδίως την περίοδο που υπηρέτησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ο έχων και την κεντρική πολιτική ευθύνη για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γράφει σε μια πρόσφατη ανάρτηση του στα social media. «Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0″, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».
Latest News
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία