Ο Paolo Gallo, το αφεντικό της Italgas (ελέγχει πλέον την ΔΕΠΑ Υποδομών) όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλά για το βιομεθάνιο, το οποίο και αποκαλεί ως πράσινο φυσικό αέριο. Μάλιστα, ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της Italgas είναι πάση θυσία ενίσχυσης της παραγωγής βιομεθανίου.

Το βιομεθάνιο είναι ένα βιώσιμο καύσιμο, το οποίο παράγεται από μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου, οι οποίες απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από το βιοαέριο. Το βιομεθάνιο παράγεται από το βιοαέριο που προέρχεται από οργανικές ύλες όπως ανθρώπινα απόβλητα / λύματα, απορρίμματα τροφών, απόβλητα αποστακτηρίων ή γεωργικές ύλες. Λόγω του ότι ο άνθρακας σε αυτό το υλικό έχει μόλις ληφθεί από την ατμόσφαιρα και ανήκει στον βραχύ κύκλο άνθρακα, το βιοαέριο και το βιομεθάνιο θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα.

Ο Καπετάν Μιχάλης

«Ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων εξήντα τριών χιλιάδων και διακοσίων ευρώ (2.863.200,00 €).

Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων και διακοσίων ογδόντα ευρώ (1.145.280,00 €)».

Το ποσό της επιχορήγησης, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος αφορά μια νέα ελληνική ταινία. Ο τίτλος της, ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι ο 54χρονος Κώστας Χαραλάμπους  (Δεμένη Κόκκινη Κλωστή, 2011 και Λούγκερ, 2021) και τα γυρίσματα της αρχίζουν μέσα στην Άνοιξη στη Κρήτη, κυρίως στην περιοχή της Ελούντας. Πάλι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τον ρόλο του ήρωα του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη θα ερμηνεύσει ο ηθοποιός Βασίλης Μπισμπίκης.

Οι βασικές επιλογές δεν κάνουν πίσω

Μπορεί και να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει κάποιος για μια εν εξελίξει διαδικασία ανάδειξης και προβολής της  βιώσιμης ανάπτυξης και η τάσης ESG (Environmental, Social, Governance). Εν τούτοις, παρά τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία οι βασικές επιλογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον μονόδρομο της βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα ξεχαστούν μπροστά στη φρίκη του πολέμου.

Έτσι, η βιώσιμη ανάπτυξη και η τάση ESG (Environmental, Social, Governance) θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται πλέον στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εκδότες, τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Κατανοώντας όλες αυτές τις νέες προτεραιότητες το Χρηματιστήριο Αθηνών ενσωμάτωσε στη στρατηγική του και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τάση ESG.

Στο site του, διαβάζω σχετικά: «(…)τηρώντας τη δέσμευσή του  για την ενίσχυση της ESG τάσης στη στρατηγική και τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιούργησε την παρούσα πληροφοριακή ενότητα ATHEX BONDS GREENet, για σκοπούς ενίσχυσης της προβολής των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στη βιώσιμη ανάπτυξη, προς τη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Στην ATHEX BONDS GREENet προβάλλονται ομόλογα βιώσιμης χρηματοδότησης (Πράσινα, Κοινωνικά, Αειφορίας, Συνδεδεμένα με Ρήτρα Αειφορίας Ομόλογα)  που είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε μία από τις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Κύρια Αγορά, ΕΝ.Α) παρέχοντας στους εκδότες και επενδυτές μια εξειδικευμένη πληροφοριακή ενότητα, όπου θα μπορούν να δημοσιεύουν και να έχουν πρόσβαση αντίστοιχα, σε πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ομόλογα και το ESG status τους.

Η ATHEX BONDS GREENet δεν αποτελεί ξεχωριστή αγορά ή κατηγορία διαπραγμάτευσης ομολόγων του Ν.4514/2018, αλλά αποτελεί μόνο πληροφοριακή ενότητα για σκοπούς ενημέρωσης και προβολής των  δημόσιων πληροφοριών που δημοσιεύουν οι Εκδότες στο επενδυτικό κοινό σχετικά με βιώσιμα ομόλογα που εκδίδουν.

Πλεονεκτήματα:

Διευκόλυνση των εκδοτών ομολόγων που σχετίζονται με βιώσιμες επενδύσεις να αυξήσουν την προβολή τους στην επενδυτική κοινότητα.

Παροχή πρόσβασης στους επενδυτές σε πληροφορίες σχετιζόμενες με τις ESG δράσεις των εκδοτών που προέρχονται απευθείας από τους τελευταίους και είναι συγκεντρωμένες και εύκολα συγκρίσιμες.

Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του οικοσυστήματος για την ESG τάση και τη στρατηγική χρηματοδότησης προς μια βιώσιμη ελληνική οικονομία».

Η ελληνική εκδοχή μιας σειράς του Netflix

Η δημοφιλής γαλλική σειρά «Dix pour cent» (ή αλλιώς «Call my agent») που βρίσκεται διαθέσιμη στη πλατφόρμα του Netflix (και οι 4 κύκλοι της σειράς) μεταφέρεται στα καθ΄ημάς. Μόνο που η δράση της σειράς που θα προβληθεί σε ένα από τα ελληνικά κανάλια αντί για ένα μεγάλο και ισχυρό γραφείο ατζέντηδων θα βρίσκεται στα γραφεία μιας εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών. Η ελληνική εκδοχή του «Πάρε τον μάνατζερ μου» βρίσκεται στα σκαριά από την ομάδα της Tanweer – μια ομάδα που έχει στο δυναμικό της επιτυχίες όπως η τηλεοπτική σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια» και τις ταινίες «Ευτυχία» και «Σμύρνη μου αγαπημένη» που παρά τους περιορισμούς πήγε πολύ καλά εισπρακτικά και ετοιμάζεται για νέα έξοδο στα θερινά σινεμά (σε μια νέα εκδοχή με συντόμευση του χρόνου διάρκειας της).

Ο ΟΑΕΠ γίνεται Α.Ε

«Ο φορέας σε βάθος πενταετίας εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει πενταπλάσιες εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δις, οι οποίες αντίστοιχα θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν 21,6 δις και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δις λαμβανομένης υπόψιν της συντηρούμενης απασχόλησης περί τις 50.000 θέσεις εργασίας κατά μ.ο./έτος για την πραγματοποίηση των εν λόγω εξαγωγών». Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από το κείμενο ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση – το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση- έχει να κάνει με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Εθνικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων (ECA ή Export Credit Agent), μέσω της δημιουργίας ενός νέου επιχειρησιακού και οργανωτικού μοντέλου στα πρότυπα των ευρωπαίων ομολόγων του που εφαρμόζει τις βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και συμμορφώνεται με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαγωγικές πιστώσεις.

Στο σημείο αυτό 2 λόγια για την ιστορία κα τη διαδρομή αυτού του οργανισμού που μετεξελίσσεται σε Α.Ε. Όπως διαβάζω στα σχετικά κείμενα: «Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφαλιστικής υποστήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας από φορέα αυξημένου κύρους και αξιοπιστίας, συνέστησε, αρχικά με τον αναγκαστικό νόμο 501/1968 και στη συνέχεια με τον ν.225/1975, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Κεφάλαιον Ασφαλίσεως Πιστώσεων Εξαγωγών” (ΚΑΠΕ), με σκοπό την έναντι ασφαλίστρου ασφάλιση ή αντασφάλιση κινδύνων που προβλέπονταν στον αντίστοιχο νόμο και συνδέονταν με την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων. Εν συνεχεία, η εξέταση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και η μελέτη της αντίστοιχης διεθνούς εμπειρίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το θεσμικό καθεστώς ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων, που είχε διαμορφωθεί με τον ανωτέρω νόμο, παρουσίαζε βασικές ανεπάρκειες για να μπορέσει, έστω και τροποποιούμενο, να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, που επισημαίνονταν στην Εισηγητική Έκθεση του ν. 1796/1988, συνεστήθη με τον ως άνω νόμο, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων” (Ο.Α.Ε.Π.), με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων».

Τέλος, στην αιτιολογία της ρύθμισης διαβάζω: «Στην παρούσα οικονομική πραγματικότητα κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω διεύρυνση της εμβέλειας του Εθνικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων με τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί αμιγώς πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Επιπλέον, η εμπειρία της λειτουργίας του Ο.Α.Ε.Π. καταδεικνύει ότι είναι αναγκαίες ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσφέρουν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των ασφαλιστικών καλύψεων, καθώς και επέκτασης σε νέα προϊόντα (π.χ. εγγυήσεις, χρηματοδότηση) στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Εξαγωγικών Πιστώσεων».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories