Με την εμφάνιση της Covid-19 στις αρχές του 2020, ο πλανήτης υπέστη σοκ σε πολλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν, τα ταξίδια σταμάτησαν και τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχτηκαν.

Στην πορεία φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία. Οι χρηματιστηριακές αγορές επανήλθαν και μάλιστα ξεπέρασαν γρήγορα τα επίπεδα του 2019, ενώ η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει αν και με διαφορετικές ταχύτητες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Πέντε τομείς – δείκτες για την πορεία της ανάκαμψης, σύμφωνα με το CNBC, είναι η ζήτηση πετρελαίου, οι αεροπορικές πληρότητες, τα ποσοστά ανεργίας, τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος.

Ζήτηση πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του 2020, αντανακλώντας την ανάκαμψη των οικονομιών και την αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.

Η ζήτηση με την εμφάνιση της πανδημίας έπεσε κατακόρυφα, εξαιτίας των lockdown, αλλά στη συνέχεια επανήλθε μαζί με τον προβληματισμό για ανεπάρκεια της προσφοράς το 2021.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 100,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει χάος στην αγορά πετρελαίου, με το ρωσικό αργό να έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, κάτι το οποίο, πλέον, δεν θα σχετίζεται με την πανδημία.

Αεροπορικές πληρότητες

Η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και οι μετακινήσεις περιορίστηκαν και στο εσωτερικό των χωρών.

Η εβδομαδιαία πληρότητα μειώθηκε δραστικά το 2019 και παρόλο που βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, εξακολουθεί να απέχει αρκετά από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον ΟΑG.

«Η παγκόσμια εβδομαδιαία πληρότητα θέσεων ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια, 23% χαμηλότερα από την πρώτη εβδομάδα του 2019, την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Η πληρότητα στις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια θέσεις στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με το CNBC, η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων το 2019 ήταν 110.716.079.

Ανεργία

Τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας αύξησαν την ανεργία σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ποσοστό ρεκόρ του 14,7% μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με μέτρο σύγκρισης τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 τα ποσοστά ανεργίας στην Κίνα και στη Γερμανία έχουν επιστρέψει λίγο πολύ στα προ Covid επίπεδα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν τις οικονομίες στη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν έκτοτε αυξήσει τα επιτόκια και η Fed να το κάνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ωστόσο, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Δημόσιο χρέος

Οι κυβερνήσεις διέθεσαν μεγάλα κονδύλια για να προστατεύσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το δημόσιο χρέος των χωρών σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή